Bezglutenowa wegańska tarta kokosowa z truskawkami

    Bezglutenowa wegańska tarta kokosowa z truskawkami

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lato to czas świeżych lokalnych owoców. To też doskonała okazja do tego by wykorzystywać je w kuchni w jak największej ilości. Póki mamy jeszcze truskawki, które swoim aromatem bardzo wpływają na moją wyobraźnię w kuchni. Pragnę przedstawić wam dosyć prostą ale też niezwykłą tartę. Jest niezwykła ponieważ powstała z myślą o tych którzy nie mogą jadać nabiału. W gronie moich znajomych mam osobę, która cierpi na bardzo poważną alergię pokarmową i nie z wyboru lecz właśnie z powodu swojego schorzenia nie może jadać produktów mlecznych, jajek, orzechów... etc. Postanowiłam że ten przepis będzie dedykowany wszystkim alergikom oraz osobom z celiakią, a z pewnością zadowoli również zagorzałych wegan. Przepis na tartę nie zawiera jajek, mleka krowiego, proszku do pieczenia ani produktów glutenowych. Spód to kombinacja mąki gryczanej oraz kokosowej, doprawiony solidną porcją cynamonu. Słodką nutę tworzy ciemny cukier trzcinowy oraz masło daktylowe. Masa iście budyniowa, gładka, aksamitna.

    sylwiatkocz1990 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • Spód
    • 1 szklanka mąki gryczanej
    • 0,5 szklanki mąki kokosowej
    • 1/4 szklanki oleju kokosowego
    • 3 stołowe łyżki ciemnobrązowego cukru trzcinowego (u mnie Muscovado)
    • 3 łyżeczki przecieru z suszonych daktyli (lub opcjonalnie dowolnego miodu)
    • 1,5 łyżeczki cynamonu
    • szczypta soli
    • Krem
    • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
    • 1 łyżka (5 ml) ekstraktu waniliowego (lub laska wanilii)
    • ok. 1/4 szklanki cukru drobnego
    • 250 g świeżych truskawek
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    • szklanka soku malinowego rozrobiona z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej lub kisiel o smaku truskawkowym rozrobiony w 250 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wszystkie składniki na spód wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
    2. Formę do tarty lekko natłuścić. Wyłożyć ciasto lekko dociskając i wyrównując wierzch. Piec przez 15-18 minut. Po upieczeniu wystudzić, inaczej budyń się rozpuści na gorącym spodzie.
    3. Mleko kokosowe razem z wanilią umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu. Cukier oraz mąkę wymieszać i dodać do mleka kokosowego.
    4. Całość podgrzewać na średnim ogniu do momentu wrzenia, cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Gotowanie potrwa ok. 5-6 minut. Masa powinna mieć konsystencję gęstą, taką jaką ma budyń.
    5. Krem przełożyć do miski, wierzch wyścielić folią spożywczą, co pozwoli nam uniknąć kożucha na powierzchni masy. Schłodzić do temperatury pokojowej.
    6. Na schłodzony spód wykładamy masę budyniową wyrównujemy wierzch i kroimy truskawki na ćwiartki. Układamy na całej powierzchni lekko wciskając je w masę.
    7. Przygotowujemy czerwoną polewę. Jeśli jest to kisiel z torebki wtedy zmniejszamy ilość wody by konsystencja była nieco gęstsza. U mnie polewą był rozcieńczony sok malinowy zagotowany z dwiema łyżeczkami cukru oraz zagęszczony rozrobioną mąką ziemniaczaną z zimną wodą.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Vaniliowoczekoladowa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis