Kartoflanka

    Kartoflanka

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna, rozgrzewająca w zimne dni.

    sabinkapinka Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 0,5 kg boczku wędzonego
    • 4 duże ziemniaki
    • 1 duża marchewka
    • 0,5 cebuli
    • 0,5 pora (biała część)
    • 1 duża pietruszka
    • 1 łodyga selera naciowego
    • sól
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 2 ząbki czosnku
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Do zimnej wody wkładamy boczek wędzony i gotujemy aż powstanie wywar.
    2. Warzywa dokładnie myjemy i obieramy.
    3. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę kroimy na półplastry, cebulę siekamy, pora kroimy w cienkie paseczki.
    4. Do garnka wrzucamy obraną cała pietruszkę i łodygę selera, doprawiamy solą, majerankiem, a następnie dokładamy ziarenka ziela i liście laurowe.
    5. Gotujemy zupę na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
    6. Wyjmujemy z garnka pietruszkę, seler, seler, liście oraz ziarenka ziela.
    7. Doprawiamy zupę pieprzem czarnym i ziołowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis