Jabłecznik jabłkowy

    Jabłecznik jabłkowy

    2polubienia
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jabłecznik lubię dlatego że ma ten smak i wygląd, a szczerze - po prostu lubię go przyrządzać i zajadać.

    sabinkapinka Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka

    • 5 szklanek mąki pszenej
    • szczypta soli
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • cukier puder (może być zwykły kryształ)
    • 2 jajka
    • 2 łyżki śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Nadzienie
    • 1,5 kg jabłek
    • cynamon
    • 2 łyżki cukru jeśli jabłka są kwaśne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +45min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Mąkę, sól, masło i cukier wyrabiamy na kruszonkę. Dodajemy 2 żółtka, wyrabiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i odkładamy.
    2. Śmietanę przelewamy do talerzyka i dodajemy proszek do pieczenia zostawiamy na chwilę i potem dodajemy do ciasta i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się wyrabiało dolewać troszkę wody lub mleka.
    3. Wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na 45 min.
    4. W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na tarce o grubych oczkach. Kiedy jabłka są starte, wyciskamy z nich nadmiar soku który się nazbierał, dajemy cukier cynamon i mieszamy i odstawiamy.
    5. Ciasto wyciągnięte z lodówki dzielimy na 2 części (na dno i na przykrycie ciasta). 1 cześć ciasta wałkujemy i przekładamy na blaszkę, robimy w nim widelcem dziurki żeby uszło powietrze.
    6. Jabłka przekładamy na ciasto które znajduje się na blaszce do pieczenia. Do ubitych wcześniej białek dodajemy cukier i przykrywamy jabłka tą masą, a następnie przykrywamy wszystko 2 częścią ciasta i robimy dziurki widelcem.
    7. Pieczemy w temp 180 stopni C przez 1 godzinę.
    8. Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis