Pudding z chia - kokos i truskawka z wanilią

    Pudding z chia - kokos i truskawka z wanilią

    1polubienie
    8godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sezon na truskawki dobiega już prawie końca, dlatego warto sięgać po nie każdego dnia, aby nasycić swój organizm ich słodyczą i wszystkimi wartościami, które mają w sobie. Piękny biały kolor tego deseru i ziarenka ściśnięte w szklaneczce polane czerwonym przecierem z truskawek wyglądają bardzo zachęcająco, dlatego zatrzymajcie się na kilka chwil w kuchni, aby go przygotować.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 puszka (400 ml) dobrej jakości mleka kokosowego (bez konserwantów)
    • 2 szklanki mleka roślinnego - u mnie mleko ryżowo-kokosowe
    • 10 łyżek chia
    • 500 g truskawek
    • 2-4 łyżki syropu klonowego (lub tyle, aby deser był dla was słodki)
    • 1 łyżka pasty waniliowej
    • ulubiony słód, albo kilka daktyli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.30min. 

    1. Mieszam dokładnie oba mleka - robię to dotąd, aż uzyskam jednolitą konsystencję (można je też zmiksować). Dodaje chia i mieszam bardzo dokładnie. Wstawiam do lodówki w dużym słoiku i przez pierwszą godzinkę mieszam kilka razy (3-4). Ziarenka zostawiam w lodówce na całą noc, albo na co najmniej 3-4 godziny.
    2. Truskawki myję dokładnie, kroję i zalewam 1/2 szklanki wody. Dodaję 2-3 łyżki syropu klonowego i pastę waniliową. Gotuję przez dłuższą chwilę. Miksuję, albo pozostawiam w całości.
    3. Deser układam warstwowo w szklaneczkach, albo słoikach - doskonale sprawdza się jako słodka i zdrowa przekąska w szkole i pracy.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Przy zielonym stole

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis