Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

    Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjne danie z kuchni pomorza gdańskiego!

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 600 g polędwicy wołowej
    • 1 łyżka oleju
    • 1,5 łyżki masła
    • 1 mała cebula
    • 100 g szyjek rakowych
    • 1 łyżka mąki
    • 1 szklanka wina białego półwytrawnego
    • 100 ml słodkiej śmietanki
    • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
    • 4 raki gotowane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.
    2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi.
    3. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając.
    4. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.
    5. Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis