Sos ziołowy do dań z grilla

    Sos ziołowy do dań z grilla

    1polubienie
    5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lato w kontekście kulinarnym niezmiennie od lat kojarzy się z grillowaniem. Do każdego dania przyrządzanego w ten sposób idealnie komponują się rozmaite sosy. Dla smakoszy grillowych przekąsek polecamy jeden z nich, powszechnie znany, sos ziołowy na bazie naturalnego jogurtu greckiego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g jogurtu typu greckiego naturalnego ,,Piątnica”
    • 3 łyżki majonezu
    • ½ pęczka koperku
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • ½ pęczka bazylii
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1 ząbek czosnku
    • sól, pieprz ziołowy do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.
    2. Sos podawać schłodzony do np. mięs grillowanych, ziemniaków pieczonych czy naleśników ze słonymi farszami.
    3. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis