Budyń waniliowy z wiśniami

    Budyń waniliowy z wiśniami

    1polubienie
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten smakowity zapiekany deser, doprawiony wanilią i podawany z duszonymi wiśniami, bardzo łatwo przyrządzić i powinien zasmakować każdemu, bez względu na wiek. Należy uważać, żeby nie piec go zbyt długo – świeżo wyjęty z piekarnika powinien być tylko lekko ścięty. Można go przyrządzić dużo wcześniej.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 600 ml chudego mleka
    • ½ laski wanilii, rozciętej wzdłuż
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 40 g drobnego cukru
    • ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
    • Duszone wiśnie
    • 30 g brązowego cukru demerara
    • 450 g świeżych wiśni, drylowanych
    • 2 łyżeczki mąki ararutowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wlać mleko do rondla. Dodać wanilię i doprowadzić niemal do wrzenia. Zestawić z ognia, przykryć i odstawić na 15 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wbić całe jajka do miski, dodać żółtka, drobny cukier oraz mąkę kukurydzianą i lekko utrzeć.
    3. Doprowadzić mleko do wrzenia, usunąć z niego wanilię i wlać gorące mleko do jajek, cały czas ucierając. Przelać przez sito do dzbanka, a następnie rozlać do sześciu lekko nasmarowanych foremek.
    4. Postawić foremki w brytfannie i wlać do niej tyle wody, żeby sięgała do połowy wysokości foremek. Piec 30–35 minut, aż budynie lekko się zetną – powinny być jeszcze lekko galaretowate, gdyż po wyjęciu z piekarnika będą się piec w środku przez kilka minut. Wyjąć foremki z brytfanny i ustawić na metalowej kratce, żeby całkowicie ostygły. Kiedy będą już zimne, wstawić do lodówki, żeby je schłodzić.
    5. Przygotować duszone wiśnie. Wlać 6 łyżek wody do rondla. Wsypać brązowy cukier demerara i podgrzewać na małym ogniu, aż się całkowicie rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć i dodać wiśnie. Przykryć i dusić na małym ogniu 4–5 minut, aż zmiękną. Wyjąć wiśnie łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
    6. Rozrobić mąkę ararutową z łyżką zimnej wody. Wlać do soku z wiśni, który pozostał w rondlu i gotować na małym ogniu minutę, mieszając, aż sos zgęstnieje i zrobi się przejrzysty. Gotować jeszcze kilka minut, polać sosem wiśnie (można go podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej).
    7. Nałożyć po kilka duszonych wiśni na wierzch każdego budyniu, a resztę podać w sosjerce.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ B12 * ✓ A, B2, C, wapń, cynk

    Zalety

    • Dzięki temu, że w tym przepisie dodajemy więcej żółtek niż białek, będzie on zawierał znacznie więcej witamin A i D oraz większość witamin z grupy B, ponieważ znajdują się one właśnie w żółtku, a nie białku jajka. * • Wiśnie są bogate w potas i dostarczają organizmowi całkiem sporo witaminy C.

    Inne propozycje

    • Jeśli chcemy wyjąć gotowe budynie z foremek, powinniśmy wyłożyć dno każdej z nich krążkiem papieru do pieczenia, a podczas ucierania jajek dodać jeszcze jedno żółtko. Po upieczeniu wstawić do lodówki co najmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Lekko przycisnąć każdy budyń przy krawędziach palcami, by oddzielić go od foremki i okroić nożem. Przykryć każdą foremkę odwróconym talerzykiem, przewrócić do góry nogami, przyciskając talerzyk mocno do foremki. Na koniec zdjąć foremkę. * • Czekoladowy budyń z gruszkami w syropie. Zamiast wanilii dodać do mleka cienkie paseczki skórki okrojonej z pomarańczy. W punkcie 2 głównego przepisu zastąpić cukier jasnym brązowym i dodać łyżkę kakao. Dalej przyrządzić jak w głównym przepisie. Podgrzewać 300 ml wody z 85 g drobnego cukru i rozciętą laską wanilii. Mieszać, aż cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2–3 minuty na małym ogniu. Wrzucić do syropu 4 małe, jędrne gruszki deserowe, obrane i pokrojone w grube plastry. Przykryć i dusić na małym ogniu 12–15 minut, aż będą miękkie, obracać je od czasu do czasu. Wyjąć gruszki i przełożyć na talerz. Gotować syrop jeszcze 5 minut, żeby nieco odparował, odstawić na 5 minut. Wyjąć wanilię z syropu i polać nim gruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis