Szparagi z serem gouda i prażonymi migdałami

    Szparagi z serem gouda i prażonymi migdałami

    1polubienie
    13min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Lekka i prosta do przygotowania przekąska.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 pęczek zielonych świeżych szparagów (ok. 500 g)
    • 30 g płatków migdałów
    • 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda
    • ¼ łyżeczki soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 13min. 

    1. Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min.
    2. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki.
    3. Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry.
    4. Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis