Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

    Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybka, smaczna i zdrowa pizza ze szparagami w roli głównej!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 pizza

    • 500 g mąki pszennej
    • 250 ml wody
    • ¼ łyżeczki cukru
    • 20 g drożdży
    • ok. 100 ml oliwy z oliwek
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów (ok. 1 kg)
    • 2 łyżki masła
    • 300 g żółtego sera Gouda
    • 100 g wędzonego, parzonego boczku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier i drożdże, i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
    2. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
    3. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia.
    4. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.
    5. Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4 cm) i krótką chwilę poddusić na maśle.
    6. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać n im placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis