Mały torcik z truskawkami

    Mały torcik z truskawkami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mini torciki są doskonałe na niemal każdą okazję! To bardzo efektowny deser, który zachwyci wszystkich wielbicieli truskawkowych deserów... :) a kto ich nie lubi! :))))

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Biszkopt
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 120 g drobnego cukru
    • 100 g mąki
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Krem
    • 100 g śmietanki kremówki (30-36%)
    • 100 g mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 100 g truskawek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

      Biszkopt

    1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
    2. Białka ubij w osobnej misce i delikatnie wymieszaj je z masą żółtkową.
    3. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
    4. Po upieczeniu ciasta, wyciągnij je z piekarnika, ściągnij z blachy i oderwij od papieru (należy to zrobić, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe).
    5. Za pomocą szklanki wycinaj z biszkoptu niewielkie okręgi i odstaw je do ostygnięcia.
    6. Krem

    7. Przygotuj krem: śmietankę ubij z mascarpone i dodaj cukier.
    8. Na biszkopt wyłóż warstwę kremu, dodaj pokrojone w kostkę truskawki. Nałóż kolejny okrąg z biszkoptu, posmaruj kremem i posyp truskawkami. W taki sposób utwórz 3 piętra deseru.
    9. Zjedz od razu lub przechowuj w lodówce.

    Rada

    Zamiast truskawek możesz dodać dowolne owoce np. maliny lub borówki.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Ania Starmach Blog

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis