Budyniowy sos custard

    Budyniowy sos custard

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty przepis na sos custard z kuchni angielskiej. Można go wzbogacić skórką z pomarańczy lub likierem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 żółtka
    • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 4 łyżki drobnego cukru
    • 600 ml chudego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W misce żółtka zmiksować z mąką kukurydzianą i cukrem.
    2. Wlać mleko do rondla i doprowadzić do wrzenia, a potem powoli wlać do ubitych żółtek, starannie mieszając.
    3. Przelać z powrotem do rondla i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Powinien on osiągnąć temperaturę 82°C. Zdjąć z ognia i przełożyć do salaterek. Podawać na gorąco lub ostudzić przed podaniem albo dalszym wykorzystaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis