Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

    Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 600 g grzybów leśnych
    • 3 cebule
    • 3 łyżki oleju
    • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
    • natka pietruszki
    • 1 kiszka ziemniaczana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Oczyszczone grzyby wrzucić na gotującą i osoloną wodę. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Następnie odcedzić i dokładnie przepłukać zimną wodą.
    2. Cebulę pokroić w grube piórka i zeszklić na oleju. Następnie dodać grzyby i całość chwilę poddusić.
    3. Obie śmietany połączyć ze sobą, dodać do grzybów, doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami.
    4. Wymieszać i doprowadzić do zagotowania często mieszając.
    5. Kiszkę ziemniaczaną wycisnąć z flaka i przełożyć do porcyjnych naczyń żaroodpornych. Zapiekać w piekarniku w 180°C przez 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na talerz i polać gorącymi grzybami w śmietanie. Posypać posiekaną natką pietruszki.
    6. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis