Tarta z botwinką i szparagami

    Tarta z botwinką i szparagami

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Znalazłam prosty przepis na wykorzystanie botwinki na moim ulubionym blogu whiteplate.com i trochę go zmodyfikowałam. Uwielbiam ser feta, szparagi i tarty - a w dodatku ta jest wyjątkowo prosta i gotowa w parę minut. No i pyszna! Koniecznie spróbujcie!

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek botwinki
    • pół pęczka zielonych szparagów
    • łyżka miodu
    • łyżka oliwy
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • pół opakowania sera feta (niezbyt słonego)
    • świeża mięta
    • świeże oregano

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Botwinkę porządnie umyć, buraczki odkroić i obrać. Posiekać niezbyt grubo liście i łodyżki. Buraczki pokroić w cienkie plasterki.
    2. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić szparagi na 3 części.
    3. Ułożyć to buraczki, botwinkę i szparagi na dużej blaszce na folii aluminiowej. Polać łyżką miodu i łyżką oliwy. Wymieszać.
    4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 10 minut.
    5. Ciasto rozwinąć na blaszce (na papierze do pieczenia) i ponakłuwać widelcem.
    6. Gdy warzywa będą już podpieczone wyjąć je z piekarnika i przełożyć na spód z ciasta. (Płyn który zebrał się pod warzywami odcedzić, aby tarta nie zamokła. Najlepiej po prostu zdjąć warzywa łyżką cedzakową z blachy.)
    7. Posypać warzywa pokruszonym serem feta i listkami świeżych ziół. Wstawić do piekarnika na ok. 20-30 minut, aż brzegi tarty się przyrumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis