Buchty z konfiturą

    2 godz. 20 min

    Te tradycyjne austriackie drożdżówki zawsze cieszą się powodzeniem. Tak przyjemnie odrywa się kolejne bułeczki… Można je podać do kawy albo jako słodkie danie główne z ciepłym sosem waniliowym. Zamiast konfiturą wiśniową można je też nadziewać powidłami śliwkowymi lub słodkim twarożkiem.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 głęboka blacha (24 sztuki)

    • 500 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
    • szczypta soli
    • 3 łyżki cukru
    • 1 szklanka mleka
    • 42 g drożdży
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 170 g miękkiego masła
    • 1 jajko
    • 250 g konfitury wiśniowej
    • masło do nasmarowania formy
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.35min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Wsypać mąkę do miski, sól i cukier rozsiać po wierzchu. Zrobić wgłębienie na środku mąki.
    2. Podgrzać mleko do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Wlać do wgłębienia. Dodać skórkę cytryny, masło i jajko. Wyrobić mikserem, zaczynając od środka, żeby powstało gładkie ciasto.
    3. Posypać mąką blat kuchenny. Energicznie zagniatać ciasto i uderzać rękami przez 10 minut, aż przestanie się kleić i będzie elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut, żeby wyrosło. W tym czasie objętość ciasta powinna się podwoić.
    4. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz na posypanym mąką blacie. Potem rozwałkować je do grubości 1/2 cm i pokroić na 24 kwadraty o boku 10 cm każdy. Na środku każdego kwadratu położyć 1/2 łyżeczki konfitury wiśniowej.
    5. Rogi kwadratów złożyć do środka tak, by nadzienie zostało przykryte i zaklejone ciastem. Głęboką blachę lub brytfannę obficie nasmarować tłuszczem. Ułożyć w niej buchty złożeniem do spodu w odstępach 2–3 cm. Przykryć i odstawić jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce, by bułeczki wyrosły.
    6. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec drożdżówki 45 minut. Rozpuścić w rondelku łyżkę masła. Wyjąć buchty z piekarnika i posmarować masłem. Można je podawać ciepłe albo ostudzone. Niektórzy posypują je cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Drożdżówki ze śliwkami

    Przygotować ciasto. Umyć 24 śliwki węgierki i usunąć z nich pestki. W miejsca pestek włożyć kostki cukru. Zawijać owoce w ciasto. Głęboką blachę nasmarować grubo 100 g masła, wysypać 4 łyżkami cukru i układać w niej drożdżówki złożeniem do dołu. Upiec zgodnie z przepisem. Można podawać ciepłe lub zimne. Tych drożdżówek nie smarować przed podaniem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis