Buchty z konfiturą

    Buchty z konfiturą

    2polubienia
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te tradycyjne austriackie drożdżówki zawsze cieszą się powodzeniem. Tak przyjemnie odrywa się kolejne bułeczki… Można je podać do kawy albo jako słodkie danie główne z ciepłym sosem waniliowym. Zamiast konfiturą wiśniową można je też nadziewać powidłami śliwkowymi lub słodkim twarożkiem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 głęboka blacha (24 sztuki)

    • 500 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
    • szczypta soli
    • 3 łyżki cukru
    • 1 szklanka mleka
    • 42 g drożdży
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 170 g miękkiego masła
    • 1 jajko
    • 250 g konfitury wiśniowej
    • masło do nasmarowania formy
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.35min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Wsypać mąkę do miski, sól i cukier rozsiać po wierzchu. Zrobić wgłębienie na środku mąki.
    2. Podgrzać mleko do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Wlać do wgłębienia. Dodać skórkę cytryny, masło i jajko. Wyrobić mikserem, zaczynając od środka, żeby powstało gładkie ciasto.
    3. Posypać mąką blat kuchenny. Energicznie zagniatać ciasto i uderzać rękami przez 10 minut, aż przestanie się kleić i będzie elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut, żeby wyrosło. W tym czasie objętość ciasta powinna się podwoić.
    4. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz na posypanym mąką blacie. Potem rozwałkować je do grubości 1/2 cm i pokroić na 24 kwadraty o boku 10 cm każdy. Na środku każdego kwadratu położyć 1/2 łyżeczki konfitury wiśniowej.
    5. Rogi kwadratów złożyć do środka tak, by nadzienie zostało przykryte i zaklejone ciastem. Głęboką blachę lub brytfannę obficie nasmarować tłuszczem. Ułożyć w niej buchty złożeniem do spodu w odstępach 2–3 cm. Przykryć i odstawić jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce, by bułeczki wyrosły.
    6. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec drożdżówki 45 minut. Rozpuścić w rondelku łyżkę masła. Wyjąć buchty z piekarnika i posmarować masłem. Można je podawać ciepłe albo ostudzone. Niektórzy posypują je cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Drożdżówki ze śliwkami

    Przygotować ciasto. Umyć 24 śliwki węgierki i usunąć z nich pestki. W miejsca pestek włożyć kostki cukru. Zawijać owoce w ciasto. Głęboką blachę nasmarować grubo 100 g masła, wysypać 4 łyżkami cukru i układać w niej drożdżówki złożeniem do dołu. Upiec zgodnie z przepisem. Można podawać ciepłe lub zimne. Tych drożdżówek nie smarować przed podaniem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis