Zapraszam na lekki, letni, truskawkowy deser. Zasiadajcie przy zielonym stole i delektujcie się cudownym smakiem truskawek i niesamowitą konsystencją ziaren mocy.
Mieszam dokładnie oba mleka - robię to dotąd, aż uzyskam jednolitą konsystencję (można je też zmiksować).
Dodaję chia i mieszam bardzo dokładnie.
Wstawiam do lodówki w dużym słoiku i przez pierwszą godzinkę mieszam kilka razy (3-4). Ziarenka zostawiam w lodówce na całą noc, albo co najmniej na 3-4 godziny.
Mus truskawkowy:
Agar rozprowadzam w odrobinie wody.
Zagotowuję 300 ml mleka kokosowego, dodaję agar i cukier kokosowy i gotuję przez krótką chwilkę, mieszając.
Dodaję mleko do truskawek i miksuję na bardzo gładką masę.
Układam w szklankach, słoiczkach, albo miseczkach tak jak mi fantazja podpowiada.