Truskawkowy deser z chia i cukrem kokosowym

    Truskawkowy deser z chia i cukrem kokosowym

    1polubienie
    4godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zapraszam na lekki, letni, truskawkowy deser. Zasiadajcie przy zielonym stole i delektujcie się cudownym smakiem truskawek i niesamowitą konsystencją ziaren mocy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Pudding chia
    • 1/2 puszki dobrej jakości mleka kokosowego (bez konserwantów)
    • 1 szklanka mleka roślinnego - u mnie mleko ryżowo-kokosowe
    • 5 łyżek chia
    • Mus truskawkowy
    • 3 łyżeczki agaru
    • 300 ml mleka kokosowego
    • 4 łyżki cukru kokosowego
    • 300 g truskawek
    • 2-4 łyżki syropu klonowego (lub tyle, aby deser był dla was słodki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

      Pudding chia:

    1. Mieszam dokładnie oba mleka - robię to dotąd, aż uzyskam jednolitą konsystencję (można je też zmiksować).
    2. Dodaję chia i mieszam bardzo dokładnie.
    3. Wstawiam do lodówki w dużym słoiku i przez pierwszą godzinkę mieszam kilka razy (3-4). Ziarenka zostawiam w lodówce na całą noc, albo co najmniej na 3-4 godziny.
    4. Mus truskawkowy:

    5. Agar rozprowadzam w odrobinie wody.
    6. Zagotowuję 300 ml mleka kokosowego, dodaję agar i cukier kokosowy i gotuję przez krótką chwilkę, mieszając.
    7. Dodaję mleko do truskawek i miksuję na bardzo gładką masę.
    8. Układam w szklankach, słoiczkach, albo miseczkach tak jak mi fantazja podpowiada.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    "Przy zielonym stole"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis