Zupa szparagowa na mleku kokosowym

    Pyszna, zdrowa, a przede wszystkim szybka i prosta wegańska zupa z białych szparagów na mleku kokosowym. Tutaj mleko kokosowe light, więc nie jest taka ciężka. Dla zdrowia dodałam nasiona chia, ale jeśli ich nie macie, możecie opuścić.

    EatMe

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 pęczek białych szparagów, obranych
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oleju kokosowego
    • 200 ml mleka kokosowego light
    • sól do smaku
    • nasiona chia (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
    2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oleju kokosowym. Kiedy zmięknie i się zeszkli, dodać szparagi. Chwilę smażyć, mieszając, a następnie zalać mlekiem kokosowym.
    3. Dodać ok. pół szklanki wody i nieco soli do smaku, można też w tym momencie dodać nasiona chia. Gotować ok. 15-20 minut, aż szparagi będą miękkie. W razie potrzeby, gdyby zupa stawała się za gęsta, dolać więcej wody.
    4. Gdy szparagi będą miękkie, wyjąć kilka czubków i odłożyć do dekoracji. Zupę zmiksować.
    5. Podawać posypaną nasionami chia i udekorowaną końcówkami szparagów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis