Bezglutenowy chlebek bananowy

    Bezglutenowy chlebek bananowy

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dla wszystkich miłośników ciast bananowych, którzy są uczuleni na gluten. Z tego przepisu wychodzi 1 duży bochenek lub 24 muffinki. Ja lubię dodać do niego więcej syropu klonowego zamiast cukru. Jest wtedy o wiele zdrowszy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 270 g mąki bezglutenowej
    • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 115 g miękkiego masła
    • 100 g cukru demerara
    • 2 jajka, lekko roztrzepane
    • 3 łyżki syropu klonowego
    • 6 dojrzałych bananów, rozgniecionych na puree

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Lekko wytłuścić dużą prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 23x13x7 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
    3. W osobnej misce zmiksować masło z cukrem. Dodać jajka, syrop i banany i porządnie wymieszać.
    4. Masę bananową dodać do miski z mąką i wymieszać tylko tyle, aby mąka zamokła. Przelać ciasto do przygotowanej foremki.
    5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-30 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mąka bezglutenowa - jak ją zrobić samemu?

    Przepis na mąkę bezglutenową znajdziecie tu: klik .

    Aby zrobić muffinki bananowe:

    Aby z tego ciasta zrobić muffinki, wystarczy przelać ciasto do 24 foremek na muffinki i piec tylko przez 15 minut. Tak samo sprawdzić wykałaczką - muffinki będą upieczone gdy wykałaczka wyjdzie czysta.

    Zobacz jak to zrobić!

    Bezglutenowy chlebek bananowy
    Bezglutenowy chlebek bananowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis