Bezglutenowa tarta z cukinią i boczkiem

    Bezglutenowa tarta z cukinią i boczkiem

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smakowita tarta (właściwie quiche) z nadzieniem z cukinii, boczku i sera żółtego, na kruchym spodzie z mąki bezglutenowej. Szybko się ją robi, więc polecam na obiad lub kolację wszystkim zapracowanym!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 23 cm

    • Spód
    • 270 g mąki bezglutenowej
    • 2 łyżeczki gumy ksantanowej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 115 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
    • 1 jajko
    • 160 ml zimnej wody
    • Nadzienie
    • 1 łyżka musztardy Dijon
    • 200 g boczku pokrojonego w kostkę
    • 2 jajka
    • 100 ml śmietany 18%
    • 200 g sera Gouda, startego
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz
    • 2 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

      Przygotować spód:

    1. Wymieszać mąkę z gumą ksantanową, solą, dodać masło i wymieszać mieszadłem do kruchego ciasta lub za pomocą widelca. Dodać jajko i wymieszać. Dodać wodę, po łyżeczce na raz i wyrabiać szybko ciasto, aż powstanie kula. Nie zagrzewać ciasta w dłoniach!
    2. Arkusz papieru do pieczenia posypać mąką bezglutenową, położyć ciasto na środku i przykryć drugim arkuszem papieru. Lekko spłaszczyć aby powstał dysk. Wstawić na 30 minut do lodówki.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    4. Wyjąć z lodówki i poczekać 10 minut, aby ciasto nieco zmiękło a następnie zdjąć papier z wierzchu ciasta, lekko posypać ciasto mąką i rozwałkować je na grubość 5 mm (pozostawiając je na spodnim arkuszu ciasta).
    5. Przełożyć do formy na tartę o średnicy 23 cm przykrywając ciasto formą i odwracając całość do góry nogami. Zdjąć papier (który teraz będzie na wierzchu) i poprzyciskać ciasto do brzegów foremki, aby dobrze wypełniło formę. Odkroić wystający z foremki nadmiar ciasta. Przyszczypać dekoracyjnie brzegi.
    6. Ponownie przykryć ciasto papierem do pieczenia i wsypać do niego suchą fasolę, groch lub ryż. Piec przez ok. 15 minut w 180°C, aż się przyrumieni. Następnie wyjąć z piekarnika, aby trochę przestygło.
    7. Przygotować nadzienie:

    8. Posmarować przestudzone ciasto musztardą.
    9. Boczek podsmażyć na patelni, aż się zrumieni.
    10. Roztrzepać jajka ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    11. Na spodzie ułożyć połowę cukinii, na niej połowę boczku, a następnie połowę sera. Powtórzyć warstwy i wlać masę jajeczną.
    12. Piec przez 30 minut w 180°C, aż wierzch się przyrumieni, a nadzienie zetnie.

    Mąka bezglutenowa - jak ją zrobić samemu?

    Przepis na mąkę bezglutenową znajdziecie tu: klik .

    Zobacz jak to zrobić!

    Bezglutenowa tarta z cukinią i boczkiem
    Bezglutenowa tarta z cukinią i boczkiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis