Bezglutenowy spód do tarty

    Bezglutenowy spód do tarty

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty przepis na bezglutenowe kruche ciasto, które idealnie nadaje się na spód do tarty (na słodko lub na słono).

    Składniki
    ilość sztuk: 1 spód o średnicy 23 cm

    • 270 g mąki bezglutenowej
    • 2 łyżeczki gumy ksantanowej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 115 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
    • 1 jajko
    • 160 ml zimnej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wymieszać mąkę z gumą ksantanową, solą, dodać masło i wymieszać mieszadłem do kruchego ciasta lub za pomocą widelca. Dodać jajko i wymieszać. Dodać wodę, po łyżeczce na raz i wyrabiać szybko ciasto, aż powstanie kula. Nie zagrzewać ciasta w dłoniach!
    2. Arkusz papieru do pieczenia posypać mąką bezglutenową, położyć ciasto na środku i przykryć drugim arkuszem papieru. Lekko spłaszczyć aby powstał dysk. Wstawić na 30 minut do lodówki.
    3. Wyjąć z lodówki i poczekać 10 minut, aby ciasto nieco zmiękło a następnie zdjąć papier z wierzchu ciasta, lekko posypać ciasto mąką i rozwałkować je na grubość 5 mm (pozostawiając je na spodnim arkuszu ciasta).
    4. Przełożyć do formy na tartę o średnicy 23 cm przykrywając ciasto formą i odwracając całość do góry nogami. Zdjąć papier (który teraz będzie na wierzchu) i poprzyciskać ciasto do brzegów foremki, aby dobrze wypełniło formę. Odkroić wystający z foremki nadmiar ciasta. Przyszczypać dekoracyjnie brzegi.
    5. Nałożyć od razu nadzienie, lub podpiec przed napełnieniem.
    6. Abo podpiec spód do tarty, należy go przykryć papierem do pieczenia i wsypać do niego suchą fasolę, groch lub ryż. Piec przez ok. 15 minut w 180°C, aż się przyrumieni.

    Mąka bezglutenowa - jak ją zrobić samemu?

    Przepis na mąkę bezglutenową znajdziecie tu: klik .

    Zobacz jak to zrobić!

    Bezglutenowy spód do tarty
    Bezglutenowy spód do tarty

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis