Bruschetta z serem ricotta

    Bruschetta z serem ricotta

    3polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gdy mamy w spiżarni włoskie warzywa w oliwie, możemy błyskawicznie przyrządzać pyszne, lekkie posiłki i przekąski. Jedną z nich są tosty z papryką i serem ricotta. Potrzeba jedynie sałatki z listków różnych odmian sałaty, ogórka i winogron, by przekształcić je w sycący i zdrowy lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 kromek chleba na zakwasie o grubości 1 cm (razem ok. 300 g)
    • 250 g sera ricotta
    • 55 g zielonych oliwek bez pestek, posiekanych
    • 3 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 150 g papryki w oliwie, odsączonej i posiekanej
    • sól i pieprz
    • listki świeżej mięty, do przybrania
    • Sałatka z winogronami
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 170 g zielonych warzyw liściastych (np. młode listki szpinaku, sałata liść dębu i rukola)sz
    • ½ ogórka, pokrojonego w plasterki
    • 225 g czerwonych lub białych winogron bez pestek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Przyrządzić sos. Wlać oliwę i sok z cytryny do salaterki. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać i odstawić.
    2. Rozgrzać dużą, żeliwną patelnię grillową na dość dużym ogniu. Położyć na niej w jednej warstwie jak najwięcej kromek pieczywa. Smażyć 2 minuty, aż zrobią się chrupkie i odcisną się na nich ciemne paseczki od patelni. Przełożyć na drugą stronę i przypiec. Zdjąć z patelni. Usmażyć w podobny sposób resztę kromek.
    3. Włożyć ser do miski. Dodać oliwki i posiekaną miętę. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać.
    4. Ułożyć na każdej kromce chleba po kilka kawałków papryki. Położyć na wierzchu ser z oliwkami i udekorować listkami mięty.
    5. Szybko wymieszać sos w misce i polać nim listki sałat, plasterki ogórka i winogrona. Wymieszać i podawać z bruschettą.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A * ✓✓ C, wapń * ✓ B1, B6, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Bruschettę można podać z serem taleggio, tuńczykiem i pieczarkami. Odsączyć 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym (ok. 200 g) i rozdrobnić go widelcem w misce. Dodać 100 g starannie odsączonej papryki w oliwie, 100 g starannie odsączonych grzybów w oliwie oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Ukroić 6 grubych plastrów chleba focaccia (ok. 300 g), a następnie przekroić każdy na dwie kromki. Opiekać w gorącym opiekaczu po ok. 2 minuty z obu stron, aż się ładnie przyrumienią. Posmarować tuńczykiem i ułożyć na wierzchu 150 g cienkich plasterków sera taleggio. Opiekać 2½ minuty, aż ser się roztopi. Podawać na gorąco.

    Zalety

    • Ricotta to włoski ser wyrabiany z serwatki, która pozostaje po produkcji innych serów. Pod względem odżywczym przypomina serek naturalny, choć zawiera więcej białka i wapnia. * • Oliwa z oliwek zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają wysoki poziom cholesterolu we krwi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis