Bruschetta z pieczonymi karczochami i papryką

    Bruschetta z pieczonymi karczochami i papryką

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tosty z karczochami i salami przyrządza się błyskawicznie z kromek ciabatty, smarując je tapenadą, której zawdzięczają wyrazisty aromat oliwek, oliwy i czosnku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 ciabatta (ok. 250 g)
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
    • 2 łyżki oliwy z oliwek (ze słoika z karczochami)
    • 12 plasterków salami (ok. 70 g)
    • 4 łyżki tapenady
    • 300 g grillowanych karczochów w oliwie, odsączonych i pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Pokroić ciabattę ukośnie na 12 kromek o grubości 1,5 cm. Ułożyć je na ruszcie i opiekać około minuty z obu stron, aż się przyrumienią.
    2. W czasie gdy ciabatta się opieka, obtoczyć paseczki papryki w oliwie. Ułożyć paprykę na połowie blachy wyłożonej folią. Piec przez 3 minuty. Ułożyć na drugiej połowie salami i piec przez kolejne 2–3 minuty, aż papryka będzie mocno przypieczona, a salami zrobi się chrupkie.
    3. Wymieszać tapenadę w słoiku, połączyć ją z oliwą, a następnie posmarować cienką warstwą wszystkie kromki. Ułożyć na każdej po kilka kawałków papryki i karczochów oraz plasterek salami. Wstawić do opiekacza na minutę, by je rozgrzać. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis