Bezglutenowe ciasto z rabarbarem

    Bezglutenowe ciasto z rabarbarem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo proste ciasto z rabarbarem, odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Mąkę ryżową można sobie zrobić w domu - wystarczy bardzo drobno zmielić biały ryż w młynku do kawy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 23x33 cm

    • Spód
    • 160 g mąki z białego ryżu
    • 170 g masła
    • 60 g cukru pudru
    • 35 g skrobi ziemniaczanej
    • 35 g mąki z tapioki
    • Nadzienie
    • 365 g drobno posiekanego, obranego rabarbaru
    • 450 g cukru
    • 3 jajka, porządnie roztrzepane
    • 55 g mąki z białego ryżu
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. Wymieszać 160 g mąki ryżowej z masłem, cukrem pudrem, skrobią ziemniaczaną i mąką z tapioki - aż powstanie grudkowate ciasto jak kruszonka. Wyłożyć ciastem blachę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 23x33 cm.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 minut.
    4. Wymieszać rabarbar z cukrem, 55 g mąki ryżowej i solą. Nałożyć na podpieczony już spód.
    5. Piec ok. 35 minut.

    Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana:

    To nie to samo! Skrobia jest produktem o wiele bardziej przetworzonym, zaś mąkę robi się z całych ziemniaków (ze skórką). Uważaj, aby na pewno dodać skrobię do tej mieszanki!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis