Mąka bezglutenowa - mix z arrowroot

    Mąka bezglutenowa - mix z arrowroot

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Miks mąk tworzący idealną mąkę do wszelkich wypieków bezglutenowych. Można dodać gumy ksantanowej, jeśli wymaga tego akurat dany przepis. Mąkę z sorgo i arrowroot można kupić w sklepach internetowych lub w sklepach ze zdrową żywnością.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ,3 kg mąki

    • 400 g mąki z sorgo
    • 480 g mąki z brązowego ryżu
    • 240 g skrobi ziemniaczanej
    • 190 g arrowroot (mąki z maranty trzcinowatej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wsypać wszystkie składniki do dużego słoja z pokrywką, szczelnie zamknąć i potrząsać, aż się dobrze wymieszają.
    2. Przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym miejscu lub w lodówce. Zachowa świeżość przez kilka miesięcy.

    Przechowywanie:

    Przy przechowywaniu mąki ważniejsza od temperatury jest wilgoć. Aby mąka dłużej zachowała świeżość, musi być przechowywana w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku.

    Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana:

    To nie to samo! Skrobia jest produktem o wiele bardziej przetworzonym, zaś mąkę robi się z całych ziemniaków (ze skórką). Uważaj, aby na pewno dodać skrobię do tej mieszanki!

    Guma ksantanowa:

    W niektórych przepisach na bezglutenowe wypieki trzeba dodać gumy ksantanowej. Jeśli często pieczesz, możesz sobie ułatwić pracę i dodać gumę ksantanową od razu do tego miksu. Wystarczy dodać 0,5 lub 1 całą łyżeczkę gumy ksantanowej na 140 g mąki bezglutenowej.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis