Mąka bezglutenowa - mix z arrowroot

    Mąka bezglutenowa - mix z arrowroot

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Miks mąk tworzący idealną mąkę do wszelkich wypieków bezglutenowych. Można dodać gumy ksantanowej, jeśli wymaga tego akurat dany przepis. Mąkę z sorgo i arrowroot można kupić w sklepach internetowych lub w sklepach ze zdrową żywnością.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ,3 kg mąki

    • 400 g mąki z sorgo
    • 480 g mąki z brązowego ryżu
    • 240 g skrobi ziemniaczanej
    • 190 g arrowroot (mąki z maranty trzcinowatej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wsypać wszystkie składniki do dużego słoja z pokrywką, szczelnie zamknąć i potrząsać, aż się dobrze wymieszają.
    2. Przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym miejscu lub w lodówce. Zachowa świeżość przez kilka miesięcy.

    Przechowywanie:

    Przy przechowywaniu mąki ważniejsza od temperatury jest wilgoć. Aby mąka dłużej zachowała świeżość, musi być przechowywana w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku.

    Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana:

    To nie to samo! Skrobia jest produktem o wiele bardziej przetworzonym, zaś mąkę robi się z całych ziemniaków (ze skórką). Uważaj, aby na pewno dodać skrobię do tej mieszanki!

    Guma ksantanowa:

    W niektórych przepisach na bezglutenowe wypieki trzeba dodać gumy ksantanowej. Jeśli często pieczesz, możesz sobie ułatwić pracę i dodać gumę ksantanową od razu do tego miksu. Wystarczy dodać 0,5 lub 1 całą łyżeczkę gumy ksantanowej na 140 g mąki bezglutenowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis