Mąka bezglutenowa - mix z mąką jaglaną

    Mąka bezglutenowa - mix z mąką jaglaną

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zamiast kupować gotowe mieszanki w sklepie, można samodzielnie w domu przygotować mąkę bezglutenową do wypieków. Z tego przepisu powstaje ok. 1 kg mąki bezglutenowej. Należy ją przechowywać w szczelnym pojemniku. Wszystkie wymienione rodzaje mąk można kupić w sklepach internetowych lub ze zdrową żywnością.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 kg

    • 200 g mąki z sorgo
    • 300 g mąki z białego ryżu (bardzo drobnej)
    • 200 g mąki jaglanej
    • 300 g skrobi ziemniaczanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wsypać wszystkie składniki do dużego słoja z pokrywką, szczelnie zamknąć i potrząsać, aż się dobrze wymieszają.
    2. Przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym miejscu lub w lodówce. Zachowa świeżość przez kilka miesięcy.
    3. W zamrażalniku można ją przechowywać do 8 miesięcy.

    Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana:

    To nie to samo! Skrobia jest produktem o wiele bardziej przetworzonym, zaś mąkę robi się z całych ziemniaków (ze skórką). Uważaj, aby na pewno dodać skrobię do tej mieszanki!

    Guma ksantanowa:

    W niektórych przepisach na bezglutenowe wypieki trzeba dodać gumy ksantanowej. Jeśli często pieczesz, możesz sobie ułatwić pracę i dodać gumę ksantanową od razu do tego miksu. Wystarczy dodać 0,5 lub 1 całą łyżeczkę gumy ksantanowej na 140 g mąki bezglutenowej.

    Przechowywanie:

    Przy przechowywaniu mąki ważniejsza od temperatury jest wilgoć. Aby mąka dłużej zachowała świeżość, musi być przechowywana w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku.

    Zobacz jak to zrobić!

    Mąka bezglutenowa - mix z mąką jaglaną
    Mąka bezglutenowa - mix z mąką jaglaną

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis