Bruschetta z chorizo, grillowaną papryką i pomidorami

    Bruschetta z chorizo, grillowaną papryką i pomidorami

    7polubień
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta kanapka przyrządzana z opiekanej ciabatty z dodatkiem różnych rodzajów papryki jest chętnie jadana w krajach śródziemnomorskich, gdzie pieczywo z rozmaitymi owocami i warzywami to podstawa diety. Spróbujmy jej i my.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 bochenek wstępnie podpieczonej ciabatty (ok. 250 g)
    • 1 czerwona papryka, przekrojona na pół
    • 1 żółta papryka, przekrojona na pół
    • 55 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w cienkie plasterki
    • 170 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na ćwiartki
    • 2 łyżki pomidorowego reliszu albo sosu chutney
    • 15 g listków świeżej bazylii, porwanych na dość duże kawałki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Piec ciabattę 8–10 minut lub według wskazówek na opakowaniu. Wyjąć z piekarnika i położyć na metalowej kratce, aby wystygła. Mocno rozgrzać grill.
    2. Gdy grill będzie gorący, ułożyć na nim paprykę skórką do góry i grillować 8–10 minut, aż zmięknie, a skórka lekko sczernieje i pojawią się na niej pęcherzyki. Przełożyć paprykę do plastikowej torebki, zawiązać i odłożyć, aby ostygła i nie parzyła w ręce.
    3. W czasie gdy papryka stygnie, podsmażyć na patelni kiełbasę chorizo 3–4 minuty, aż wycieknie z niej tłuszcz i plasterki staną się chrupiące. Następnie odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
    4. Wrzucić chorizo do miski i dodać pomidory, relisz albo sos chutney oraz bazylię. Wyjąć z torebki ostygłą paprykę, obrać ją ze skórki, grubo pokroić i dorzucić do miski. Doprawić pieprzem i starannie wymieszać. Odłożyć na czas przygotowania tostów.
    5. Ponownie mocno rozgrzać grill. Pokroić upieczoną ciabattę w poprzek na 3 kawałki, a następnie każdy kawałek przekroić poziomo na pół. Wymieszać oliwę z oliwek z czosnkiem i posmarować nią kawałki ciabatty po wewnętrznej stronie. Kromki ciabatty położyć na gorącym grillu rozkrojoną stroną do góry i opiekać 2–3 minuty, aż się przyrumienią i zrobią chrupiące.
    6. Położyć na kawałkach ciabatty przygotowaną wcześniej paprykę z chorizo i od razu podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, E

    Zalety

    • Ciabatta, podobnie jak inne rodzaje pieczywa, jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych i witaminy B. Chorizo to popularna hiszpańska kiełbasa sporządzana z mięsa wieprzowego i “pimiento”, co znaczy po hiszpańsku papryka. Wprawdzie chorizo zawiera dużo tłuszczu, ale jego ilość można znacznie zmniejszyć, smażąc tę wędlinę na suchej patelni, a następnie starannie odsączając ją z tłuszczu.

    Inne propozycje

    • Zamiast ciabatty można wykorzystać bagietkę. * • Wersja dla wegetarian: nie dodawać chorizo, mieszankę z papryki i pomidorów posypać 30 g prażonych orzeszków piniowych. Można także zastąpić chorizo 115 g pokruszonej fety albo sera koziego. * • Bruschetta z bakłażanem i mozzarellą. Pokroić bakłażana na plastry o szerokości 1 cm, rozłożyć je na papierze do pieczenia. Dodać do 2 łyżek oliwy z oliwek łyżeczkę posiekanego tymianku i połową tej ilości posmarować plastry bakłażana. Ułożyć je na rozgrzanym grillu i opiekać około 4 minut, aż będą miękkie i delikatnie przyrumienione. Przewrócić plastry, posmarować resztą oliwy i grillować kolejne 4 minuty, aż delikatnie się przyrumienią. Pokroić na plastry 3 pomidory śliwkowe i 115 g mozzarelli. Na kawałkach ciabatty układać na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli, posypać zmielonym czarnym pieprzem. Grillować 2 minuty, aż ser się roztopi. Udekorować kawałkami 2–3 dymek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis