Domowy makaron wstążki

    (1)

    Mąka, jajka, sól i wałek - i w prosty sposób przygotujesz domowy makaron wstążki. Bez maszynki! Świeży makaron jest o wiele smaczniejszy niż kupny!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 450 g świeżego makaronu (na 4-5 os.)

    • 275 g mąki pszennej (lub typ 00), plus trochę do posypania stolnicy
    • 3 duże jajka
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +30min. suszenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Mąkę wysypać na drewnianą stolnicę (lub marmurowy blat kuchenny), tworząc kopczyk. Na środku zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Dodać szczyptę soli.
    2. Za pomocą widelca roztrzepać jajka, zagarniając po trochę mąki. Stopniowo zagarnąć całą mąkę i wymieszać z jajkami na luźne ciasto.
    3. Teraz można użyć szpatułki i zagarniając ciasto, wymieszać je dokładnie, aż się zagęści. Dzięki szpatułce, ciasto nie będzie się kleić do rąk, a ciasto szybciej połączy się w jednolitą masę. Jeśli ciasto wyjdzie za twarde, należy dodać wodę, po 1 łyżce na raz.
    4. Kiedy z ciasta powstanie już kula, należy zacząć je wyrabiać rękoma. Kulę spłaszczyć, rozciągnąć, a następnie złożyć placek ciasta na pół do środka chwytając za górną część. Obrócić o 45 stopni i powtórzyć proces.
    5. Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
    6. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
    7. Robimy różne rodzaje wstążek:

    8. Podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i rozwałkować 5-6 razy. Obrócić ciasto o 45 stopni i znów rozwałkować 5-6 razy. Powtarzać proces wałkowania i obracania, aż ciasto będzie mieć jednakową grubość 2 mm na całej powierzchni.
    9. Przykroić ciasto do takiej wielkości, aby łatwo było nim operować. Porządnie posypać mąką i zwinąć w dość luźny rulon.
    10. Tagliolini: Pokroić rulon na plasterki szerokości 3 mm. Od razu rozwinąć plastry i znów porządnie posypać mąką, żeby makaron się nie posklejał. Odłożyć na 30 minut, aby wysechł, a następnie gotować.
    11. Tagliatelle: Pokroić rulon na plasterki szerokości 7 mm. Od razu rozwinąć plastry i znów porządnie posypać mąką, żeby makaron się nie posklejał. Odłożyć na 30 minut, aby wysechł, a następnie gotować.
    12. Pappardelle: Pokroić rulon na plasterki szerokości 2,5 cm. Od razu rozwinąć plastry i znów porządnie posypać mąką, żeby makaron się nie posklejał. Odłożyć na 30 minut, aby wysechł, a następnie gotować.
    13. Gotowanie makaronu:

    14. W dużym garnku zagotować sporo wody, lekko posolić. Na wrzącą wodę wrzucać makaron i gotować 3-5 minut.

    Makaron na zapas?

    Jeśli nie zamierzasz od razu zużyć makaronu, najlepiej wysuszyć go przez noc, posypując wcześniej porządnie mąką. Gdy makaron całkiem wyschnie, zrobi się sztywny. Należy go wtedy przełożyć do papierowej torebki i zużyć w ciągu kilku dni.

    Zobacz jak to zrobić!

    Domowy makaron wstążki
    Domowy makaron wstążki
    Ciasto na domowy makaron jajeczny
    Ciasto na domowy makaron jajeczny
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)