Spaghetti z cukinii z pesto pietruszkowym i pomidorami

    Spaghetti z cukinii z pesto pietruszkowym i pomidorami

    1polubienie
    13min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Gotowe w 10 minut, idealne danie na letni obiad, bo nie trzeba nic gotować. Trzeba tylko mieć obieraczkę do julienne, którą można kupić w internecie, a nawet w niektórych supermarketach :) Jak zostanie i się przegryzie, to danie jest idealne jako sałatka do pracy! Wegańskie, rawfood, samo zdrowie.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 mała cukinia
    • 1 pomidor malinowy
    • Pesto z pietruszki
    • garść orzechów nerkowca
    • 2 łyżki pestek słonecznika
    • 1 mały ząbek czosnku
    • duży pęczek natki pietruszki
    • sok z połowy cytryny
    • oliwa z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 13min. 

    1. Cukinię myjemy, odkrawamy końce i obieramy obieraczką do julienne aż do nasion. Powstałe cieniutkie paseczki wrzucamy do miski z zimną wodą i odstawiamy do lodówki.
    2. Pomidor sparzamy wrzątkiem, obieramy, siekamy. Odstawiamy.
    3. Przygotowujemy pesto: na suchej patelni prażymy orzechy i pestki słonecznika. Kiedy zaczną wydzielać aromat, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do blendera.
    4. Dodajemy do blendera resztę składników na pesto i miksujemy (niezbyt drobno).
    5. Odcedzamy cukinię i w dużej misce mieszamy z pesto i pomidorami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis