Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    2polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Moje ulubione ciasto drożdżowe - tym razem z rabarbarem. Pyszne, proste, wyrośnięte i niezbyt słodkie. Można też użyć mrożonego rabarbaru, ale trzeba go wcześniej rozmrozić.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża tortownica

    • Zaczyn drożdżowy
    • 50 g świeżych drożdży
    • 3 łyżki cukru
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej, przesianej
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 3 łyżki masła, stopionego
    • 2-3 łyżki wody
    • 4 łyżki cukru
    • 1 szczypta soli
    • Kruszonka
    • 2 łyżki masła, stopionego
    • 4 łyżki mąki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • Owoce
    • 300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w plasterki
    • Lukier
    • 5 łyżek cukru pudru
    • odrobina soku z cytryny
    • kilka łyżek gorącego mleka lub wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.10min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Drożdże włożyć do dużej miski, dodać 3 łyżki cukru i rozetrzeć tylną częścią łyżki. Dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 20 minut.
    2. Dodać 500 g mąki, jajko, masło, sól, wodę i cukier, i porządnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na około 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.
    3. W tym czasie przygotować kruszonkę: do miski wlać masło, dodać cukier puder i mieszać widelcem, dodając stopniowo mąkę.
    4. Delikatnie ugnieść ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i lekko rozwałkować.
    5. Dużą blachę lekko wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej ciasto, a na wierzchu ułożyć rabarbar (można go wcześniej obtoczyć w mące aby się nie zapadł w ciasto). Na rabarbar wysypać kruszonkę i odstawić ciasto jeszcze na 20 minut.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec przez 60 minut, a następnie ciasto nieco przestudzić.
    7. W międzyczasie przygotować lukier: wsypać cukier puder do głębokiego talerza, dodać sok z cytryny i rozcierać łyżką dodając powoli mleko lub wodę. Dodawać tyle mleka, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.
    8. Przestudzone ciasto polać lukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Uwielbiam przepisy Oleńki! Gotujemy chyba w tym samym stylu ;-) Drożdżowe z rabarbarem - pychota! I wreszcie trafiłam na dobry i prosty przepis na posypkę. - 20 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis