Gdy ciasto drożdżowe już się nie klei i przypomina w dotyku płatek ucha – to znaczy, że jest gotowe, aby upiec z niego brioszki. Są to francuskie bułki śniadaniowe, nienadziewane drożdżówki o charakterystycznym kształcie. Składają się z dwóch kulek, mniejszej i większej, leżących jedna na drugiej.
Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!
Jeśli jajka są duże, to wystarczy dodać do ciasta dwa oraz 1 żółtko, gdyż inaczej ciasto będzie zbyt rzadkie. Brioszki są gotowe, gdy łatwo je wyjąć z foremek.
Przygotować ciasto. Podłużną foremkę długości około 20 cm starannie nasmarować wewnątrz tłuszczem i włożyć do niej ciasto. Pozwolić mu wyrosnąć zgodnie z przepisem, następnie posmarować z wierzchu żółtkiem rozbełtanym z wodą i kilkakrotnie naciąć ukośnie wierzch ostrym nożem. Piec 25–30 minut do złotożółtej barwy.