Brioszki

Gdy ciasto drożdżowe już się nie klei i przypomina w dotyku płatek ucha – to znaczy, że jest gotowe, aby upiec z niego brioszki. Są to francuskie bułki śniadaniowe, nienadziewane drożdżówki o charakterystycznym kształcie. Składają się z dwóch kulek, mniejszej i większej, leżących jedna na drugiej.

Joachim Wahnschaffe

Składniki

ilość sztuk: 20 brioszek

  • 350 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 10 g drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3–5 łyżek mleka
  • 3 jajka
  • masło do nasmarowania foremek
  • 1 żółtko do posmarowania brioszek

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 4godz.35min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 4godz.55min. 

  1. Włożyć mąkę, masło i sól do miski. Rozbełtać drożdże z 3–5 łyżkami mleka o letniej temperaturze, z cukrem i jajkami. Wlać do miski. Całość wyrabiać przez 4–5 minut mikserem, aż ciasto przestanie kleić się do miski. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w niezbyt ciepłe miejsce.
  2. Ponownie wyrobić ciasto mikserem (około 5 minut). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30–50 minut. Objętość ciasta powinna w tym czasie wzrosnąć dwukrotnie. Nasmarować wnętrze foremek masłem.
  3. Cienko posypać blat mąką. Zagnieść ciasto rękami, uformować wałek i pokroić go na 25 równych kawałków. Z 20 kawałków utoczyć kule i powkładać je do foremek.
  4. W środku każdej kuli zrobić głęboki otwór palcem wskazującym. Każdy z pozostałych kawałków ciasta podzielić na 4 równe części. Utoczyć z nich tyle mniejszych kulek, ile mamy bułeczek. Włożyć małe kulki w otwory dużych i docisnąć.
  5. Rozbełtać żółtko z 2 łyżkami wody i posmarować nim brioszki. Nakryć ściereczką kuchenną i pozostawić na 30–50 minut, żeby rosły. Objętość bułeczek powinna się podwoić.
  6. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Piec brioszki w foremkach przez 15–20 minut, aż staną się złotożółte.

Wszystko o...

Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

Dobra rada

Jeśli jajka są duże, to wystarczy dodać do ciasta dwa oraz 1 żółtko, gdyż inaczej ciasto będzie zbyt rzadkie. Brioszki są gotowe, gdy łatwo je wyjąć z foremek.

Drożdżowa bułka maślana

Przygotować ciasto. Podłużną foremkę długości około 20 cm starannie nasmarować wewnątrz tłuszczem i włożyć do niej ciasto. Pozwolić mu wyrosnąć zgodnie z przepisem, następnie posmarować z wierzchu żółtkiem rozbełtanym z wodą i kilkakrotnie naciąć ukośnie wierzch ostrym nożem. Piec 25–30 minut do złotożółtej barwy.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie