Ciasto pomarańczowe bez mąki

    Ciasto pomarańczowe bez mąki

    Zapisz do ulubionych
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne, bezglutenowe ciasto, pachnące pomarańczami i migdałami. Aby było całkowicie bezglutenowe - pamiętaj, aby użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka 25 cm

    • 2 pomarańcze (wraz ze skórą), porządnie umyte
    • 6 jaj
    • 250 g cukru
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta szafranu w nitkach (opcjonalnie)
    • 200 g mielonych migdałów
    • 1 łyżeczka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Włożyć pomarańcze do dużego garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 godziny na średnim ogniu. W razie potrzeby dolać więcej wrzątku.
    2. Wyjąć pomarańcze i ostudzić, poprzekrawać i usunąć pestki. Zmiksować w blenderze na pulpę razem ze skórką.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Okrągłą foremkę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    4. W dużej misce zmiksować jajka z cukrem, aż powstanie gęsta, jasna masa. Zajmie to ok. 10 minut.
    5. Następnie, stale miksując, dodać proszek do pieczenia i szafran. Dodać pomarańcze i delikatnie wymieszać. Dodać migdały i również delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kandyzowaną skórkę. Wlać ciasto do przygotowanej foremki.
    6. Piec przez ok. 1 godzinę, aż nóż wetknięty w środek wyjdzie czysty. Ostudzić w foremce, a następnie odwrócić na talerz.
    7. Podawać z bitą śmietaną lub z lodami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto pomarańczowe bez mąki
    Ciasto pomarańczowe bez mąki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis