Włoska zapiekanka z bakłażanem

    Włoska zapiekanka z bakłażanem

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aubergine parmigiana to tradycyjna włoska zapiekanka z bakłażanem, parmezanem, mozzarellą i sosem pomidorowym. Pamiętaj, aby odstawić na godzinę posolone bakłażany, a potem dokładnie je opłukać - dzięki temu pozbędziesz się goryczy!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,2 kg bakłażanów (ok 3-5 sztuk)
    • sól gruboziarnista
    • mąka pszenna (do panierowania)
    • 1,2 l oleju roślinnego (do głębokiego smażenia)
    • Sos pomidorowy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 0,5 cebuli, drobno posiekanej
    • 3-4 ząbki czosnku, przekrojone na pół
    • 1,4 l passaty pomidorowej
    • 8 listków bazylii
    • 200 g startego parmezanu
    • 650 g mozzarelli pokrojonej w plastry
    • sól (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz.20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

      Przygotować bakłażany:

    1. Odkroić końcówki z bakłażanów, pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ok. 5 mm).
    2. Ułożyć plastry w durszlaku ustawionym na misce i posypać solą gruboziarnistą. Ułożyć drugą warstwę i znów posypać solą, itd.
    3. Na ostatniej warstwie posolonych bakłażanów ustawić talerz lub miskę i ustawić na tym coś ciężkiego (np. puszki z pomidorami). Odstawić na godzinę.
    4. Opłukać bakłażany pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
    5. Na średnim ogniu, w głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny. Bakłażana obtaczać w mące i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie rumiany. Smażyć po kilka plastrów na raz, a następnie osuszać na papierowych ręcznikach.
    6. Przygotować sos pomidorowy:

    7. W dużym garnku, na małym ogniu na oliwie podsmażać czosnek z cebulą przez kilka minut, ale uważać aby się nie przypaliły. Dodać passatę, sól i połowę bazylii. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut, często mieszając.
    8. Zdjąć z ognia, wyjąć czosnek i wmieszać pozostałą bazylię.
    9. Zapiec:

    10. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    11. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować sos pomidorowy. Na nim ułożyć jedną warstwę bakłażana. Znów posmarować sosem, ułożyć plastry mozzarelli i posypać startym parmezanem. Zrobić w ten sposób 3-5 warstw, a na koniec posmarować sosem i posypać parmezanem.
    12. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Odstawić na 20 minut, a następnie podawać. Smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.

    Uwaga:

    Bakłażana po opłukaniu trzeba bardzo dobrze osuszyć, bo inaczej nie usmaży się na chrupiąco, ale nasiąknie olejem jak gąbka.

    Zobacz jak to zrobić!

    Włoska zapiekanka z bakłażanem
    Włoska zapiekanka z bakłażanem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis