Fasolka po Bretońsku palce lizać

    Fasolka po Bretońsku palce lizać

    (0)
    3polubienia
    9godz.50min.


    Zrobione przez 15 osób

    Uwielbiam tę potrawę, mistrzynią była moja mama. Nigdzie tak pysznej Fasolki po Bretońsku nie jadłem jak u Mamy. ;)

    mars97 Nord-Pas-de-Calais, Francja

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg Fasolki piękny jaś
    • 3 listki laurowe
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • 250 dkg kiełbaski obojętnie jakiej
    • 250 dkg boczku surowego lub wędzonego
    • 250 dkg mięsa
    • 2 cebule
    • puszka krojonych pomidorów
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • majeranek, sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.50min. 

    1. Fasolę najlepiej zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia. Krótsza opcja: Ja czasami fasolę zagotowuję, odstawiam na 2-3 godz. I gotowe.
    2. Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 1 godz). Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
    3. Podczas gotowania się fasolki, mięso, wędlinę i boczek kroimy w drobną kostkę i wysmażamy na oleju. Dodajemy do naszej fasolki.
    4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
    5. Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub przyprawą do zup typu maggi.
    6. Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.

    rada

    A robi się ją tak: Fasolę płuczemy i wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą, tak aby woda nad fasolą miała jakieś 15 cm. Solimy i dodajemy łyżkę oleju i szczyptę majeranku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Następnie dolewamy do fasoli zimnej wody (aby szybko ją przestudzić), po czym znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 20 minut. Te czynności (zalewanie zimną wodą i gotowanie przez 20 minut) powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Po tym czasie fasola jest już miękka. Można ją odcedzić, przy czym wywar warto zachować; może być świetną bazą do zupy fasolowej lub jarzynowej. ;)

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis