Fasolka po Bretońsku palce lizać

    Fasolka po Bretońsku palce lizać

    3polubienia
    9godz.50min.


    Zrobione przez 9 osób

    Uwielbiam tę potrawę, mistrzynią była moja mama. Nigdzie tak pysznej Fasolki po Bretońsku nie jadłem jak u Mamy. ;)

    mars97 Nord-Pas-de-Calais, Francja

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg Fasolki piękny jaś
    • 3 listki laurowe
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • 250 dkg kiełbaski obojętnie jakiej
    • 250 dkg boczku surowego lub wędzonego
    • 250 dkg mięsa
    • 2 cebule
    • puszka krojonych pomidorów
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • majeranek, sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.50min. 

    1. Fasolę najlepiej zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia. Krótsza opcja: Ja czasami fasolę zagotowuję, odstawiam na 2-3 godz. I gotowe.
    2. Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 1 godz). Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
    3. Podczas gotowania się fasolki, mięso, wędlinę i boczek kroimy w drobną kostkę i wysmażamy na oleju. Dodajemy do naszej fasolki.
    4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
    5. Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub przyprawą do zup typu maggi.
    6. Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.

    rada

    A robi się ją tak: Fasolę płuczemy i wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą, tak aby woda nad fasolą miała jakieś 15 cm. Solimy i dodajemy łyżkę oleju i szczyptę majeranku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Następnie dolewamy do fasoli zimnej wody (aby szybko ją przestudzić), po czym znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 20 minut. Te czynności (zalewanie zimną wodą i gotowanie przez 20 minut) powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Po tym czasie fasola jest już miękka. Można ją odcedzić, przy czym wywar warto zachować; może być świetną bazą do zupy fasolowej lub jarzynowej. ;)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis