Curry z kalafiorem i soczewicą

    Curry z kalafiorem i soczewicą

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 6 osób

    Prosty przepis na curry rodem z Indii - wegetariański dhal, czyli czerwona ciecierzyca z warzywami, wzbogacona mleczkiem kokosowym i aromatycznymi przyprawami. Podawać na ciepło z chlebkiem naan lub z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 25 g korzenia imbiru, startego
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 0,5 łyżeczki kurkumy
    • 75 g czerwonej soczewicy
    • 150 ml gorącego bulionu warzywnego
    • 1 kalafior, podzielony na małe różyczki
    • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
    • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
    • 75 g mrożonej zielonej fasolki (rozmrożonej)
    • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól i świeżo zmielony pieprz
    • świeża kolendra do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając, aż będzie miękka i szklista. Dodać czosnek, imbir, mieloną kolendrę i kurkumę, i smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając.
    2. Dodać soczewicę i bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    3. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć kalafiora przez 2-3 minuty, aż się lekko przyrumieni. Dodać do soczewicy wraz z marchewką i mlekiem kokosowym.
    4. Doprowadzić curry do lekkiego wrzenia i gotować jeszcze 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać fasolkę i gotować jeszcze 3-4 minuty.
    5. Dodać posiekaną kolendrę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać na ciepłe talerze i dekorować gałązkami kolendry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    0

    Pyszne curry! Polecam gorąco! Ja użyłam mrożonego kalafiora (lekko podgotowałam, odcedziłam, podsmażyłam) i mrożonej fasolki. Nie miałam bulionu więc dodałam po prostu wody - też wyszło pyszne, ale dodałam więcej sosu sojowego. Szybki, prosty, przepis - takie lubię najbardziej - 17 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis