Bezglutenowe pieguski

    Bezglutenowe pieguski

    Zapisz do ulubionych
    26min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pieguski - czyli ciasteczka z groszkami czekoladowymi, w wersji bezglutenowej. Można je przygotować ze swojej ulubionej mieszanki mąk bezglutenowych.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 ciasteczek

    • 150 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
    • 1 łyżeczka gumy ksantanowej
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 115 g miękkiego masła
    • 75 g cukru
    • 80 g brązowego, miękkiego cukru (np. muscovado)
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 175 g groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 11min.  ›  Gotowe w: 26min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wymieszać mąkę z gumą ksantanową, sodą i solą. Odstawić.
    2. Zmiksować masło z obydwoma rodzajami cukru. Dodać jajko i wanilię, wymieszać. Nadal miksując, stopniowo dodawać suche składniki, a na koniec wmieszać groszki czekoladowe.
    3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Nakładać na nią łyżeczką kupki ciasta. Łyżkę zanurzać w wodzie, a następnie lekko spłaszczać ciastka tylną stroną łyżki.
    4. Piec przez 9-11 minut, aż się przyrumienią.
    5. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 2 minuty, a następnie przełożyć na metalową kratkę aby całkiem ostygły.

    Zobacz jak to zrobić!

    Bezglutenowe pieguski
    Bezglutenowe pieguski

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis