Ciasto z ricotty z czekoladą

    Ciasto z ricotty z czekoladą

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oryginalny włoski przepis na ciasto gotowe w niecałą godzinę. Lekkie, wilgotne ciasto z serem ricotta i kawałkami czekolady.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 23 cm

    • 300 g sera ricotta
    • 100 g cukru
    • 3 jajka
    • 300 g mąki pszennej
    • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g masła, stopionego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 200 g czekolady deserowej, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. Za pomocą rózgi wymieszać ricottę z cukrem. Dalej mieszając dodawać jajka po jednym na raz.
    3. Wprost to tej mieszaniny przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Porządnie wymieszać. Na koniec wmieszać masło, wanilię i posiekaną czekoladę. Wlać do przygotowanej tortownicy.
    4. Piec przez 30 minut - sprawdzić wykałaczką, czy wyjdzie czysta (wtedy ciasto jest gotowe).
    5. Ostudzić w blaszce. Podawać lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis