Risotto z borowikami

    Risotto z borowikami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Klasyczny włoski przepis na risotto z dodatkiem suszonych borowików, białego wina i parmezanu. Pyszne i aromatyczne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 litr bulionu wołowego lub warzywnego
    • 30 g suszonych borowików
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka rozmarynu
    • sól i pieprz
    • 240 ml białego wina
    • 60 g masła
    • 1 szalotka, posiekana
    • 300 g ryżu Arborio
    • 60 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Zalać grzyby 250 ml wrzątku i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie porządnie odcedzić i odcisnąć. Wodę z moczenia grzybów odłożyć do późniejszego użycia. Grzyby z grubsza posiekać.
    2. Bulion bardzo mocno podgrzać w małym rondelku, przykryć i zostawić na bardzo małym ogniu, aby był ciepły.
    3. Na dużej patelni, średnim ogniu rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty, a następnie dodać borowiki i smażyć przez 5-6 minut, aż zmiękną. Dodać rozmaryn doprawić solą i pieprzem.
    4. Wyjąć czosnek. Wlać 120 ml wina i zwiększyć ogień. Mieszać i podgrzewać, aż alkohol odparuje. Odstawić.
    5. W rondelku na średnim ogniu stopić 30 g masła. Dodać 1 łyżkę oliwy oraz szalotkę i smażyć aż zmięknie.
    6. Dodać ryż i smażyć przez 3 minuty, mieszając, a następnie wlać 120 ml wina i gotować, aż się wchłonie.
    7. Wlać chochelkę bulionu i gotować, mieszając, aż się wchłonie. Dodać kolejną chochelkę bulionu i powtarzać ten proces aż ryż będzie miękki (zajmie to ok. 15-18 minut).
    8. Mniej więcej w połowie gotowania ryżu dodać grzyby. Stopniowo dodawać też wodę z grzybów na przemian z bulionem.
    9. Gdy ryż będzie miękki, zdjąć risotto z ognia i dodać 30 g masła oraz parmezan. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 3-4 minuty, a następnie podawać.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Zobacz jak to zrobić!

    Risotto z borowikami
    Risotto z borowikami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis