Domowy makaron tagliatelle

    Domowy makaron tagliatelle

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty przepis na domowy makaron tagliatelle, czyli wstążki. Taki makaron zrobiony samodzielnie w domu smakuje najlepiej! Podawać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym sosem.

    Składniki
    ilość sztuk: 450 g świeżego makaronu (na 4-5 osób)

    • 275 g g mąki pszennej (lub typ 00), plus trochę do posypania stolnicy
    • 3 duże jajka
    • Szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +30min. suszenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Mąkę wysypać na drewnianą stolnicę (lub marmurowy blat kuchenny), tworząc kopczyk. Na środku zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Dodać szczyptę soli.
    2. Za pomocą widelca roztrzepać jajka, zagarniając po trochę mąki. Stopniowo zagarnąć całą mąkę i wymieszać z jajkami na luźne ciasto.
    3. Teraz można użyć szpatułki i zagarniając ciasto, wymieszać je dokładnie, aż się zagęści. Dzięki szpatułce, ciasto nie będzie się kleić do rąk, a ciasto szybciej połączy się w jednolitą masę. Jeśli ciasto wyjdzie za twarde, należy dodać wodę, po 1 łyżce na raz.
    4. Kiedy z ciasta powstanie już kula, należy zacząć je wyrabiać rękoma. Kulę spłaszczyć, rozciągnąć, a następnie złożyć placek ciasta na pół do środka chwytając za górną część. Obrócić o 45 stopni i powtórzyć proces. Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
    5. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
    6. Podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i przepuścić przez najszerszy otwór w maszynce do makaronu. Posypać mąką, złożyć na pół i powtórzyć czynność 3-4 razy, za każdym razem posypując mąką i składając ciasto na pół. Kiedy ciasto będzie gładkie, będzie mieć równy kształt i przestanie się kleić - możemy przejść do kolejnego punktu.
    7. Teraz należy przepuścić ciasto jeden raz przez średni otwór w maszynce, a następnie przez prawie najmniejszy otwór (również 1 raz). Przekroić powstałe płaty ciasta na pół. Te czynności oczywiście powtarzamy z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.
    8. Na maszynkę do makaronu nałożyć odpowiednią przystawkę do tagliatelle lub tagliolini. Włożyć początek ciasta do maszynki i jedną ręką kręcić korbką maszynki, a drugą zbierać makaron z niej wychodzący, aby się nie porwał.
    9. Delikatnie przełożyć na ściereczkę posypaną mąką i posypać jeszcze mąką, aby się nie posklejał. Odłożyć na 30 minut, aby makaron wysechł, a następnie gotować w dużej ilości osolonej wody przez 3-5 minut.

    Makaron na zapas?

    Jeśli nie zamierzasz od razu zużyć makaronu, najlepiej wysuszyć go przez noc, posypując wcześniej porządnie mąką. Gdy makaron całkiem wyschnie, zrobi się sztywny. Należy go wtedy przełożyć do papierowej torebki i zużyć w ciągu kilku dni.

    Zobacz jak to zrobić!

    Domowy makaron tagliatelle
    Domowy makaron tagliatelle

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis