Sałatka z młodych ziemniaczków

    Sałatka z młodych ziemniaczków

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna, letnia sałatka, z młodych ziemniaków, z sosem jogurtowo-majonezowym, czosnkiem, ogórkiem i szczypiorkiem. Świeża, doskonała do obiadu lub do grilla.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 900 g młodych ziemniaczków, wyszorowanych
    • 2 łyżki wytrawnego białego wina
    • kilka kropel octu
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 3 łyżki majonezu
    • 5 łyżek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • ½ dużego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
    • 75 g posiekanego szczypiorku
    • 3 łyżki posiekanego koperku
    • 1,5 łyżki posiekanego estragonu
    • sól i pieprz
    • listki estragonu do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Gotować ziemniaki przez ok. 10 minut w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Postawić na małym ogniu i chwilę podgrzewać, lekko podrzucając garnkiem, aby z ziemniaków odparował nadmiar wilgoci. Przełożyć do dużej miski i odstawić na 5 minut aby trochę przestygły.
    2. Polać ziemniaki winem i skropić lekko octem. Oprószyć solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać i odstawić aby całkowicie wystygły.
    3. W tym czasie wymieszać czosnek z majonezem i jogurtem.
    4. Gdy ziemniaki już całkowicie wystygną, dodać ogórek, szczypiorek, koperek i estragon. Dodać sos jogurtowy i delikatnie wymieszać.
    5. Sałatkę podawać schłodzoną, udekorowaną listkami estragonu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis