Tortellini z ricottą i szpinakiem

    Tortellini z ricottą i szpinakiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tortellini to małe pierożki podobne do polskich uszek, więc wprawna ręka szybko zrobi ich całą masę. W tym klasycznym włoskim przepisie mają nadzienie wegetariańskie - z serem ricotta i szpinakiem. W dodatku proponuję je przygotować z ciasta szpinakowego!

    Składniki
    ilość porcji: 8 


    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

      Przygotować nadzienie:

    1. Szpinak umyć, odkroić twarde łodygi. Włożyć do rondelka, dodając 2 łyżki wody i szczyptę soli. Przykryć i gotować przez 3 minuty, aż zupełnie zmięknie. Odcedzić i porządnie odcisnąć. Odłożyć na durszlaku aby całkowicie wystygł.
    2. W dużej misce rozgnieść ser ricotta widelcem na jednolitą, kremową masę.
    3. Całkiem ostudzony szpinak drobno posiekać ostrym nożem lub w blenderze. Odcisnąć wodę. Dodać do ricotty. Dodać parmezan, jajko, sól, pieprz i gałkę. Dobrze wymieszać. Nadzienie nie może być zbyt wodniste. Aby je zagęścić wystarczy dodać więcej startego sera.
    4. Przygotować tortellini:

    5. Podzielić ciasto na 6 równych części. Wziąć jedną, a resztę zawinąć w folię aby nie obeschło. Spłaszczyć dłonią i przepuścić przez najgrubszy otwór maszynki do makaronu. Posypać mąką, złożyć na pół i znów przepuścić przez maszynkę. Powtórzyć 3-4 razy, posypując mąką i w razie potrzeby odwracając, aż ciasto będzie mieć równy kształt, będzie gładkie i nie będzie się kleić.
    6. Przepuścić ciasto przez średni otwór, a następnie przez jeszcze cieńszy. Przeciąć na pół w poprzek.
    7. Przepuścić obydwa kawałki ciasta przez najcieńszy otwór. Powstaną dwa długie, bardzo cienkie płaty ciasta. Przełożyć je na powierzchnię posypaną mąką i odkroić brzegi, aby powstały dwa równe prostokąty.
    8. Za pomocą radełka do ravioli wykroić z płatów ciasta kwadraty o boku 4 cm.
    9. Na środek każdego kwadracika nałożyć po łyżeczce nadzienia.
    10. Posmarować brzegi ciasta odrobiną wody i złożyć na ukos, tworząc trójkątny pierożek. Skleić brzegi, wyciskając nadmiar powietrza.
    11. Owijając pierożek wokół środkowego palca - skleić dwa przeciwległe brzegi ciasta (jak w uszkach).
    12. Czubek pierożka odgiąć do tyłu.
    13. Układać pierożki na posypanej mąką desce do krojenia lub na talerzu. Powtórzyć czynności z resztą ciasta i nadzienia.
    14. Odłożyć na 30 minut, a następnie gotować w dużej ilości osolonej wody przez 6-7 minut.
    15. Podawać z ulubionym sosem.

    Z czym podawać

    Te tortellini mają delikatny smak, więc dobrze pasuje do nich prosty sos maślano-szałwiowy lub pomidorowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis