Bezy ze śmietaną i pomarańczą

    Bezy ze śmietaną i pomarańczą

    Zapisz do ulubionych
    9godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bezy są, zdaniem niektórych, stanowczo zbyt słodkie. W tym przepisie słodycz zostaje przełamana dzięki dodaniu soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 ciasteczek

    • Masa bezowa
    • 3 białka, szczypta soli
    • 90 g drobnego cukru
    • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
    • 90 g cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • Na nadzienie i do przystrojenia
    • 200 g mandarynek (z puszki)
    • 400 g śmietany kremówki
    • 2–3 łyżki cukru
    • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
    • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
    • 1 torebka zagęstnika do śmietany
    • cienkie paski skórki pomarańczowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 9godz.  ›  Gotowe w: 9godz.40min. 

    1. Na odwrotnej stronie dwóch arkuszy papieru do pieczenia narysować ołówkiem po 8 luźno rozmieszczonych okręgów, każdy o średnicy 6 cm. Nawilżyć dwie blachy do pieczenia i wyłożyć papierami. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. Zmieszać białka z solą i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier oraz sok cytrynowy i ubijać dalej, aż piana będzie lśnić. Zmieszać cukier puder z mąką ziemniaczaną. Dodać do piany i wymieszać trzepaczką.
    3. Przełożyć pianę do dużego rękawa cukierniczego z szeroką końcówką gwiazdkową i wycisnąć na przygotowane blachy 16 okrągłych rozetek wielkości narysowanych okręgów. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika i zamknąć drzwiczki. Wyłączyć grzanie po 2 minutach i pozostawić bezy na 7–9 godzin do wyschnięcia.
    4. Wyjąć mandarynki z puszki na sitko i odcedzić. Ubić na sztywno śmietanę, dodając cukier, sok i skórkę otartą z pomarańczy oraz zagęstnik. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego. Wyciskać krem na połowę bez. Ułożyć na kremie mandarynki, nakryć je pozostałymi bezami. Ozdobić paskami skórki pomarańczowej i podawać.

    Bezy imbirowe

    Dodatkowo doprawić śmietanę dwiema łyżkami syropu imbirowego, a zamiast mandarynek dodać 5 kawałków drobno posiekanego kandyzowanego imbiru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis