Ravioli z gruszką i gorgonzolą

    Ravioli z gruszką i gorgonzolą

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Gruszka i ser pleśniowy to doskonałe połączenie! Spróbuj zrobić domowe ravioli. Najpierw trzeba zrobić domowe ciasto na makaron - przepis poniżej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 


    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

      Przygotować nadzienie:

    1. W dużym garnku stopić masło, dodać gruszki i tymianek. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając. Gruszki mają zmięknąć.
    2. Pokruszyć ser do garnka, mieszać i podgrzewać jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia i odstawić, aby nadzienie całkowicie ostygło.
    3. Ciasto podzielić na 3 równe części.
    4. Przygotować ciasto - jeśli używamy wałka:

    5. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i rozwałkować 5-6 razy. Obrócić ciasto o 45 stopni i znów rozwałkować 5-6 razy. Powtarzać proces wałkowania i obracania, aż ciasto będzie mieć jednakową grubość 2 mm na całej powierzchni.
    6. ... lub za pomocą maszynki do makaronu:

    7. Wziąć pierwszą część ciasta (resztę owinąć w folię aby nie obeschło), lekko spłaszczyć i przepuścić przez najszerszy otwór w maszynce do makaronu. Posypać mąką, złożyć na pół i przepuścić jeszcze przez ten sam otwór 3-4 razy, za każdym razem posypując mąką i składając ciasto na pół. Kiedy ciasto będzie gładkie, będzie mieć równy kształt i przestanie się kleić - możemy przejść do kolejnego punktu.
    8. Teraz należy przepuścić ciasto jeden raz przez średni otwór w maszynce, a następnie przez prawie najmniejszy otwór (również 1 raz). Przekroić płat ciasta w poprzek na pół.
    9. Każdą część ciasta przepuścić przez najcieńszy otwór w maszynce: powstaną dwa długie, cienkie płaty ciasta.
    10. Zrobić ravioli:

    11. Delikatnie przełożyć płaty ciasta na powierzchnię posypaną mąką i wyciąć 2 prostokąty o jednakowej wielkości.
    12. Na jeden z płatów ponakładać nadzienie - po jednej łyżeczce na ravioli, w odstępie ok. 2-3 cm od siebie.
    13. Przestrzeń pomiędzy kupkami nadzienia posmarować wodą.
    14. Nałożyć na wierzch drugi płat ciasta.
    15. Delikatnie przyciskając pomiędzy nadzieniem - wycisnąć powietrze z pierożków. Skleić w ten sposób brzegi pierożków wokół nadzienia.
    16. Radełkiem z ozdobnym ostrzem powykrawać kwadratowe pierożki ravioli. Przełożyć pierożki na posypaną mąką deskę do krojenia lub talerz. Powtórzyć wszystkie czynności z resztą ciasta i nadzienia. Odłożyć ravioli na 30 minut, a następnie ugotować.
    17. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Delikatnie wrzucić na wrzątek ravioli i gotować ok. 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągać ravioli łyżką cedzakową i nakładać do ciepłych miseczek. Podawać z ulubionym sosem.

    Z czym podawać

    Do tego nadzienia lepiej nie podawać żadnych sosów o wyrazistym smaku. Za to wspaniale pasuje prosty sos maślano-szałwiowy:
    Stopić 50 g masła, dodać 4-5 liści szałwii i smażyć przez 3-4 minuty. Po odcedzeniu ravioli odłożyć chochelkę wody, w której się gotowało. Odcedzone ravioli dodać do patelni z sosem i pomieszać, aby pokryły się sosem. Dodać wodę z gotowania, aby sos się trochę rozcieńczył. Rozłożyć na talerze i posypać parmezanem.

    Ciasto na makaron jajeczny:

    Przepis na zwykłe ciasto jajeczne znajdziesz tu: klik .
    Ale spróbuj też przygotować to ravioli z ciastem na makaron szafranowy - przepis tu: klik .

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis