Risotto z szafranem z szybkowaru

    Risotto z szafranem z szybkowaru

    Zapisz do ulubionych
    18min.


    Zrobione przez 1 osobę

    We Włoszech risotto z szafranem to inaczej "risotto po mediolańsku". W tym przepisie gotuje się je w szybkowarze, dzięki czemu przygotowanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu i nie trzeba nad nim stać i stale mieszać.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 ml bulionu warzywnego lub wołowego
    • 40 g masła
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 350 g ryżu Arborio
    • 200 ml wytrawnego białego wina
    • 1 duża szczypta szafranu w nitkach namoczona w 100 ml gorącej wody
    • 20 g masła
    • 30 g startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +3min. odstawienie  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. W rondelku zagotować bulion.
    2. W szybkowarze stopić 40 g masła i podsmażać szalotkę przez kilka minut, mieszając.
    3. Dodać ryż i też podsmażyć, mieszając. Ryż ma wchłonąć masło i zacząć pachnieć orzechowo.
    4. Dodać wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
    5. Dodać cały (wrzący) bulion, zamknąć szybkowar i zwiększyć gaz pod garnkiem do maksimum.
    6. Gdy w szybkowarze wytworzy się ciśnienie (zawór się zamknie), zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 4 minuty.
    7. Po tym czasie zdjąć z ognia i wypuścić parę z garnka.
    8. Gdy ciśnienie spadnie - zdjąć pokrywkę i porządnie wymieszać risotto.
    9. Dodać szafran wraz z wodą w której się moczył, 20 g masła, parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
    10. Odstawić na 3 minuty - w tym czasie ryż napęcznieje i wchłonie wszystkie smaki.
    11. Podawać w ciepłych miseczkach, posypane parmezanem.

    Kilka złotych zasad

    Oto kilka ważnych zasad, które zawsze należy pamiętać, gotując risotto w szybkowarze:

    1. Stosunek ryżu do bulionu: bulionu powinno być dwa razy więcej niż ryżu (nawet ciut więcej niż dwa razy). Np., na 100 g ryżu potrzeba 220 ml bulionu. Aby risotto było bardziej kremowe, należy użyć więcej bulionu.

    2. Czas gotowania to równo 4 minuty od czasu zamknięcia zaworu. Ani minuty więcej, ani minuty mniej! Po otworzeniu szybkowaru będzie Ci się wydawać, że ryż jest niedogotowany, ale zmięknie i "dojdzie" w ciągu tych ostatnich 3 minut, kiedy risotto będzie odpoczywać.

    3. Nie wolno pominąć ostatniego kroku, czyli 3 minut odpoczynku risotto w garnku. Ryż musi mieć czas, aby oddać skrobię i napęcznieć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis