Domowy makaron cavatelli

    Domowy makaron cavatelli

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Cavatelli to makaron typowy dla południa Włoch, zrobiony z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Wspaniale pasuje do niego prosty sos pomidorowy lub sos bolognese.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g mąki z pszenicy durum (semoliny)
    • 1 szczypta soli
    • 220 ml wody o temp. pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wysypać mąkę na drewnianą lub marmurową powierzchnię. Zrobić w środku zagłębienie.
    2. Do zagłębienia wlewać po trochu wodę wymieszaną z solą, wyrabiając ciasto. Dodać tyle wody, żeby zawiązało się klejące ciasto.
    3. Wyrabiać żwawo przez około 10 minut, rozciągając i składając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, ale niezbyt miękkie.
    4. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto będzie używane dopiero za kilka godzin lub na drugi dzień, po tych 30 minutach zostawić je w folii, ale włożyć do lodówki.
    5. Oderwać kawałek ciasta, a pozostałe ciasto owinąć w folię aby nie obeschło. Na stolnicy posypanej mąką uformować z ciasta długi, cienki wałek (grubości ok. 1 cm).
    6. Pokroić na 1-cm kawałki.
    7. Palcem wskazującym i środkowym nacisnąć kawałek ciasta i pociągnąć w swoją stronę. Ciasto powinno się zwinąć w rulonik, tworząc w środku pustą przestrzeń.
    8. Powtórzyć z pozostałym ciastem.
    9. Gotowy makaron przełożyć na powierzchnię posypaną mąką durum i posypać dodatkową porcją mąki. Nie kłaść ruloników jeden na drugim, bo się posklejają.
    10. Odstawić na 30 minut, aby makaron wysechł, a następnie gotować.
    11. Jeśli makaron nie będzie od razu zużyty, należy go suszyć przez 24 godziny, a następnie przełożyć do papierowej torebki (zużyć w ciągu tygodnia).

    Czas gotowania

    Czas gotowania zależy od tego jak suchy jest makaron. Świeży makaron gotujemy ok. 5 minut. Kilkudniowe, suche ruloniki cavatelli gotujemy od 8 do 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis