Domowy makron farfalle (kokardki)

    Domowy makron farfalle (kokardki)

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mąka i woda - to wszystko, czego potrzebujesz aby zrobić domowy makaron farfalle, czyli kokardki. Ważne, aby to była mąka z pszenicy durum, bo wtedy makaron zachowa swój kształt w czasie gotowania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g mąki z pszenicy durum (semoliny)
    • 1 szczypta soli
    • 220 ml wody o temp. pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +30min. suszenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wysypać mąkę na drewnianą lub marmurową powierzchnię. Zrobić w środku zagłębienie.
    2. Do zagłębienia wlewać po trochu wodę wymieszaną z solą, wyrabiając ciasto. Dodać tyle wody, żeby zawiązało się klejące ciasto.
    3. Wyrabiać żwawo przez około 10 minut, rozciągając i składając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, ale niezbyt miękkie.
    4. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto będzie używane dopiero za kilka godzin lub na drugi dzień, po tych 30 minutach zostawić je w folii, ale włożyć do lodówki.
    5. Oderwać kawałek ciasta, a pozostałe ciasto owinąć w folię aby nie obeschło. Spłaszczyć w dłoniach i przepuścić przez najszerszy otwór maszynki do makaronu. Złożyć na pół, posypać mąką i znowu przepuścić przez maszynkę.
    6. Powtarzać czynność, aż powstanie równy prostokątny kawałek gładkiego ciasta (nie klejącego się).
    7. Oprószyć mąką i przepuścić przez średni otwór, a następnie przez jeszcze mniejszy. Powstanie długi, cienki pasek makaronu. Odkroić brzegi aby powstał równy prostokąt i posypać mąką.
    8. Krótsze brzegi ciasta odkroić dekoracyjnym radełkiem Prostym radełkiem pokroić makaron na długie pasy szerokości ok. 2 cm. Dekoracyjnym radełkiem pokroić pasy na na kawałki o szerokości 4-5 cm.
    9. Każdy kawałek ścisnąć w środkowej części, tworząc kokardkę. Posmarować odrobiną wody, aby kształt się utrzymał.
    10. Powtórzyć z pozostałym ciastem. Gotowe kokardki przełożyć na powierzchnię posypaną mąką durum i posypać dodatkową porcją mąki. Nie kłaść jeden na drugim, bo się posklejają.
    11. Odstawić na 30 minut, aby makaron wysechł, a następnie gotować.
    12. Jeśli makaron nie będzie od razu zużyty, należy go suszyć przez 24 godziny, a następnie przełożyć do papierowej torebki (zużyć w ciągu tygodnia).

    Czas gotowania

    Czas gotowania zależy od tego jak suchy jest makaron. Świeży makaron gotujemy ok. 5 minut. Kilkudniowe, suche kokardki gotujemy od 8 do 10 minut.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto na makaron z pszenicy durum (semoliny)
    Ciasto na makaron z pszenicy durum (semoliny)
    Domowy makron farfalle (kokardki)
    Domowy makron farfalle (kokardki)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis