Domowy makaron orecchiette

    Domowy makaron orecchiette

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Orecchiette to makaron o ogkrągłym kształcie pochodzący z południa Włoch, dokładnie z regionu Puglia. Świetnie smakuje z sosem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g mąki z pszenicy durum (semoliny)
    • 1 szczypta soli
    • 220 ml wody o temp. pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. a drewnianej lub marmurowej powierzchni wymieszać mąkę z solą. Zrobić w środku zagłębienie.
    2. Do zagłębienia wlewać po trochu wodę, wyrabiając ciasto. Dodać tyle wody, żeby zawiązało się klejące ciasto.
    3. Wyrabiać żwawo przez około 10 minut, rozciągając i składając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, ale niezbyt miękkie.
    4. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto będzie używane dopiero za kilka godzin lub na drugi dzień, po tych 30 minutach zostawić je w folii, ale włożyć do lodówki.
    5. Oderwać kawałek ciasta, a pozostałe ciasto owinąć w folię aby nie obeschło. Stolnicę posypać mąką durum i uformować z ciasta długi wałeczek o grubości ok. 1 cm.
    6. Pokroić na 1-cm kawałki. Trzymając kawałeczek ciasta palcem wskazującym, lekko przycisnąć drugi brzeg tego kawałeczka ciasta nożem z zaokrąglonym końcem i pociągnąć do siebie. Lekko unieść nóż na końcu, aby powstał trochę grubszy brzeg. Powstanie mały dysk, cieńszy w środku i grubszy na brzegach. Lekko wygiąć dysk kciukiem, aby środek się wybrzuszył i makaron orecchiette gotowy!
    7. Powtórzyć czynności z resztą ciasta. Makaron układać na powierzchni posypanej semoliną i posypywać po wierzchu dodatkową mąką. Układać makaron tak, aby się nie stykał, bo się poskleja.
    8. Odłożyć na 30 minut, aby makaron wysechł.
    9. Jeśli makaron nie będzie używany tego samego dnia, należy go odstawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny, a następnie przełożyć do papierowej torebki. Zużyć w ciągu tygodnia. Sprawdzić w międzyczasie, czy nie pleśnieje.

    Czas gotowania

    Czas gotowania zależy od tego jak suchy jest makaron. Jeśli jest to świeżo przygotowany makaron to będzie się gotował 5 minut. Jeśli ma kilka dni (jest dość suchy), to od 8 do 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis