Ciasto na makaron z semoliny

    (1)
    1 godz. 30 min

    Przepis na tradycyjny włoski makaron z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Z tego ciasta można zrobić makaron farfalle (kokardki), tagliatelle lub ravioli. Można do tego użyć maszynki do robienia makaronu lub po prostu wałka.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g semoliny (mąki z pszenicy durum)
    • szczypta soli
    • 220 ml wody o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Na drewnianej lub marmurowej powierzchni wymieszać mąkę z solą. Zrobić w środku zagłębienie.
    2. Do zagłębienia wlewać po trochu wodę, wyrabiając ciasto. Dodać tyle wody, żeby zawiązało się klejące ciasto.
    3. Wyrabiać żwawo przez około 10 minut, rozciągając i składając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, ale niezbyt miękkie.
    4. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto będzie używane dopiero za kilka godzin, po tych 30 minutach zostawić je w folii, ale włożyć do lodówki.
    5. Przepuścić przez maszynkę do makaronu lub rozwałkować wałkiem i wykrawać ulubione kształty.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)