Podsmażane szparagi z jajkiem w koszulce

    Podsmażane szparagi z jajkiem w koszulce

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szparagi z jajkiem to klasyczne, sezonowe danie. Wydaje się bardzo proste i ma wiele wariantów, ale czy jest przepis, który gwarantuje sukces? Jest! Oto i on:

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ocet (do gotowania jajek w koszulce)
    • 4 jajka
    • pęczek szparagów
    • oliwa extra vergine do smażenia
    • bulion
    • masło
    • musztarda francuska

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W garnku gotujemy wodę z octem, do której wbijamy jajko. Uważamy, by nie rozlać żółtka. Łyżeczką “owijamy” żółtko w białku. Po ugotowaniu wyjmujemy jajko w koszulce i wkładamy je do wody z lodem. W ten sposób zatrzymamy dalsze gotowanie i obmyjemy jajko z resztek octu.
    2. W międzyczasie obieramy szparagi. Moczymy je przez chwilę w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem (w ten sposób zachowają swoją świeżą, zieloną barwę i będą chrupiące).
    3. Podsmażamy je na patelni z rozgrzaną oliwą, solimy i dodajemy odrobinę bulionu warzywnego i masła.
    4. Na szparagi wykładamy jajko w koszulce i dekorujemy łyżką musztardy. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis