Domowy makaron na lasagne

    Domowy makaron na lasagne

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Domowy makaron na lasagne robi się prościej niż Ci się wydaje. I nie trzeba nawet mieć maszynki do robienia makaronu, wystarczy wałek. W dodatku takiego makaronu nie trzeba wcześniej podgotować i można go wykroić do takiej wielkości, aby idealnie pasował do używanego naczynia żaroodpornego!

    Składniki
    ilość sztuk: 450 g ciasta, na 6-8 porcji lasagne

    • 275 g mąki pszennej lub typ 00 (plus jeszcze trochę do podsypywania)
    • 3 duże jajka
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +30min. suszenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mąkę wysypać na drewnianą stolnicę (lub marmurowy blat kuchenny), tworząc kopczyk. Na środku zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Dodać szczyptę soli.
    2. Za pomocą widelca roztrzepać jajka, zagarniając po trochę mąki. Stopniowo zagarnąć całą mąkę i wymieszać z jajkami na luźne ciasto.
    3. Teraz można użyć szpatułki i zagarniając ciasto, wymieszać je dokładnie, aż się zagęści. Dzięki szpatułce, ciasto nie będzie się kleić do rąk, a ciasto szybciej połączy się w jednolitą masę. Jeśli ciasto wyjdzie za twarde, należy dodać wodę, po 1 łyżce na raz.
    4. Kiedy z ciasta powstanie już kula, należy zacząć je wyrabiać rękoma. Kulę spłaszczyć, rozciągnąć, a następnie złożyć placek ciasta na pół do środka chwytając za górną część. Obrócić o 45 stopni i powtórzyć proces. Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
    5. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
    6. Rozwałkować ciasto za pomocą maszynki do makaronu lub za pomocą wałka.
    7. Gdy używamy wałka...

    8. Podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i rozwałkować 5-6 razy. Obrócić ciasto o 45 stopni i znów rozwałkować 5-6 razy. Powtarzać proces wałkowania i obracania, aż ciasto będzie mieć jednakową grubość 1 mm na całej powierzchni.
    9. Za pomocą gładkiego radełka lub noża pokroić na prostokąty równe wymiarom używanego naczynia żaroodpornego. Przełożyć na ściereczkę posypaną mąką i odstawić (aby wyschło) na ok. 30 minut. Jeśli ciasto jest bardzo cienkie nie będzie go trzeba podgotować przed użyciem.
    10. Gdy używamy maszynki do makaronu...

    11. Podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i przepuścić przez najszerszy otwór w maszynce do makaronu. Posypać mąką, złożyć jak książkę i powtórzyć czynność 3-4 razy, za każdym razem posypując mąką i składając ciasto jak książkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, będzie mieć równy kształt i przestanie się kleić - możemy przejść do kolejnego punktu.
    12. Teraz należy przepuścić ciasto jeden raz przez średni otwór w maszynce, a następnie przez prawie najmniejszy otwór (również 1 raz). Te czynności oczywiście powtarzamy z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.
    13. Przeciąć długi pas ciasta na pół i przepuścić przez najcieńszy otwór w maszynce do makaronu. Powstanie bardzo długi i cienki pasek makaronu. Ułożyć na ściereczce posypanej mąką. Czynności powtórzyć z pozostałymi kawałkami ciasta aby otrzymać 6 długich pasków makaronu.
    14. Za pomocą gładkiego radełka lub noża pokroić na prostokąty równe wymiarom używanego naczynia żaroodpornego i odstawić aby wyschło na ok. 30 minut. Po tym czasie użyć do lasagne. Tego ciasta nie trzeba wcześniej podgotować!

    Makaron na zapas

    Jeśli nie zamierzasz od razu zużyć makaronu, najlepiej wysuszyć go przez noc, posypując wcześniej porządnie mąką. Gdy makaron całkiem wyschnie, zrobi się sztywny. Należy go wtedy przełożyć do papierowej torebki i zużyć w ciągu kilku dni.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto na makaron
    Ciasto na makaron
    Makaron lasagne
    Makaron lasagne

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis