Belgradzkie ciasteczka z lukrem

    Belgradzkie ciasteczka z lukrem

    1polubienie
    3godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To wymarzone ciasteczka dla osób, które lubią kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową. Kto ich nie lubi, może je zastąpić odpowiednimi ilościami suszonej papai, ananasa lub mango.

    Składniki
    ilość porcji: 2 blachy

    • 1 cytryna
    • 4 jajka
    • 6 żółtek
    • 500 g cukru
    • 500 g mielonych migdałów
    • po 30 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
    • 1/4 łyżeczki potażu
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • 500 g mąki i trochę do posypania blatu
    • 50 g cukru pudru
    • 1 łyżka soku cytrynowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. Umyć cytrynę gorącą wodą, wytrzeć, połowę skórki drobno otrzeć, a z całej cytryny wycisnąć sok. Ubić mikserem jajka, żółtka i cukier na jasną, puszystą masę.
    2. Dodać mielone migdały do masy i zmieszać. Drobno pokroić skórkę cytrynową i pomarańczową. Dodać do masy wraz z cynamonem, goździkami, otartą skórką cytryny i potażem. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść na gładkie ciasto.
    3. Cienko posypać blat mąką. Rozwałkować na nim ciasto na grubość około 0,5 cm i pokroić je na prostokąty o wymiarach 4 x 8 cm. Przykryć ściereczką i odłożyć na 3 godziny.
    4. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka w odstępach 2 cm i piec przez 20–25 minut, aż będą jasnobrązowe. Ostudzić na drucianej podstawce. Wymieszać cukier puder z 2 łyżkami soku cytrynowego i posmarować ciasteczka.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis