Domowe bagietki

    Domowe bagietki

    Zapisz do ulubionych
    4godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Chrupiące, tradycyjne francuskie bagietki - możesz je upiec w domu! W przepisie podano, żeby piec je na kamieniu, ale jeżeli nie masz kamienia, po prostu upiecz je na blaszce.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 bagietki

    • 350 ml ciepłej wody (46°C)
    • 1/4 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka suszonych drożdży
    • 400 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +3godz.5min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.5min. 

    1. W małej miseczce wymieszać 30 ml wody z cukrem i drożdżami. Mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić na ok. 10 minut, aż drożdże się spienią.
    2. W dużej misce wymieszać pozostałą wodę z drożdżami i mąką. Mieszać widelcem, aż mąka wchłonie wodę. Jeśli ciasto jest grudkowate, dodać trochę ciepłej wody - po łyżce na raz, aż ciasto się zwiąże. Ciasto nie powinno być suche.
    3. Uformować z ciasta kulę i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, aby mąka wchłonęła płyn. Następnie dodać sól i wyrabiać ciasto.
    4. Stolnicę posypać mąką i wyrabiać ciasto ok. 10 minut, odwracając o 1/4, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe, jeśli da się je tak rozciągnąć, aby było przez nie widać rękę.
    5. Miskę lekko wysmarować oliwą i włożyć do środka ciasto "szwem" na dół. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
    6. Położyć ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką i uformować z niego prostokąt o wymiarach 20x15 cm. Dłuższe brzegi złożyć do środka, a następnie złożyć do środka krótsze brzegi, tworząc zgrabną paczuszkę.
    7. Włożyć z powrotem do miski, "szwem" do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    8. Wyjąć ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką i pokroić na 3 równe części. Z każdego uformować wałek o długości 35 cm, wciskając do środka palcami ciasto podczas rolowania.
    9. Położyć wałeczki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Unieść papier pomiędzy wałeczkami, aby je oddzielić. Unieść też papier na brzegach i podeprzeć zwiniętymi ściereczkami - aby ciasto nie rozlało się poza blachę. Przykryć ściereczką i odstawić na 50 minut, aby urosło.
    10. Rozgrzać piekarnik do 240°C. Jeśli używasz kamienia do pieczenia - włóż go teraz na środkową półkę piekarnika. Na najniższą półkę wstaw małą blaszkę do pieczenia.
    11. Usunąć ściereczki z blaszki i wyprostować papier pod wałeczkami z ciasta. Każdy wałeczek ponacinać ostrym nożem.
    12. Lekko spryskać bochenki wodą. Ostrożnie przełożyć je razem z papierem do pieczenia na kamień w piekarniku (jeśli nie używasz kamienia, włóż je do piekarnika na blaszce). Wlać 125 ml wody do małej blaszki na dnie piekarnika i ponownie spryskać wodą bochenki.
    13. Piec ok. 30 minut, aż bagietki będą przypieczone i chrupiące.

    Zobacz jak to zrobić!

    Domowe bagietki
    Domowe bagietki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis